Porodica

Podizanje i nošenje bebe nije nauka, ali nekoliko pravila može pomoći u uvježbavanju tog „zadatka”

Kada beba stigne u dom, preplavljeni ste ljubavlju i oduševljenjem i strepite nad svojim najvećim blagom. Nekad se i najjednostavniji zahvati čine teškim, pa čak i nemogućim. Pokušat ćemo vam olakšati prve kontakte s djetetom.

Mada mnoštvo stvari roditelji mogu naučiti i uraditi oslanjajući se na instinkte, postoje stvari o kojima treba povesti računa čak i kada su u pitanju svakodnevne i naizgled jednostavne stvari poput nošenja i držanja djeteta.

To nije samo način da prenesete bebu s jednog mjesta na drugo, već i aktivnost koja stvara i jača vezu između nje i vas. Beba u zagrljaju osjećat će se sigurno i ugodno, a takav blizak dodir ima čak i povoljno djelovanje na razvoj i zdravlje bebe pa trebate podsticati i ostale članove porodice da tako grade kontakt sa njom.

Podizanje i nošenje bebe nije nauka, ali nekoliko pravila mogu pomoći u uvježbavanju tog „zadatka”.

– Kada beba leži na leđima, podignite je tako što ćete jedom rukom pridržati glavicu, a drugom stražnjicu ili jednostavno uhvatite je ispod pazuha. Držite je tako da joj glava bude na području vašeg lakta, a drugom rukom je obgrlite.

– Mnoge bebe, ali i mala djeca udobno spavaju u ovom položaju koji je i odličan za razvijanje prisnosti s vašim novorođenčetom. Kada stariju djecu učite kako sigurno držati bebu, ovo je dobra tehnika.

– Bebu možete držati i naslonjenu na rame dok jednom rukom pridržavate njena leđa i vrat, a drugom pružate oslonac. Ovako naslonjena može čuti otkucaje vašeg srca, koji djeluju smirujuće.

– Kada beba ima problema s gasovima, držite je tako da leži potrbuške na vašoj podlaktici, a drugom rukom je pridržavajte.

– Nešto starije bebe koje same mogu držati glavicu uspravnom možete nasloniti na svoj kuk i pridržavati jednom rukom, a drugom možete raditi nešto drugo.

– Sve ove stvari vremenom će preći u rutinu. O nekoliko stvari o kojima za to vrijeme morate povesti računa.

– Kako god držite bebu, obavezno joj pridržavajte glavu. Kod novorođenčeta ona je teža od ostatka tijela pa je ne može samo držati uspravno.

– Bebu je bolje držati što bliže tako da može osjetiti vaše disanje i otkucaje srca što će pomoći da se reguliraju i njeni.

– Nikada ne podižite i spuštajte bebu previše naglo.

– Nikada ne tresite bebu! To može uzrokovati povrede vrata i glave.

– Kada nosite bebu, opreznije se krećite, obratite pažnju na stvari na koje biste se mogli spotaći ili udariti bebinom glavicom.

– Vodite računa da bebina glava ne padne na njena prsa, jer to može otežati disanje.

– Obratite pažnju da tokom nošenja beba ne hvata i uzima stvari koje joj trebaju biti van dosega.

– Nemojte trčati dok nosite bebu jer takvi nagli pokreti mogu izazvati probleme s njenom kičmom i nervnim sistemom.

– Dok držite bebu možete je nježno njihati ili joj pjevušiti. To će je smirivati i pomoći da zaspi.

– Želite li joj pružiti dodatnu udobnost, preko ruke na koju je naslonite možete staviti jastuče ili peškir ili dekicu.

Nemojte brinuti da će previše nošenja razmaziti dijete. Bebi je tjelesni kontakt izuzetno važan za emotivni i psihološki razvoj, pruža joj stimulaciju i osjećaj sigurnosti. Interakcija će također jačati vezu između vaše bebice i vas.