Naš odabir Zdravlje&Fitness

Vječita dilema: Šteti li televizor razvoju djeteta

Stalno upaljen televizor štetno utječe na razvoj govora i inteligencije najmlađe djece, čak i kad ga ne gledaju jer tako dijete kroz dan čuje ograničen broj riječi, pokazala je američka studija.

– Upaljeni televizor u kući vrlo je štetan za razvoj djeteta jer zbog njega manje govore i djeca i odrasli koji se njima bave – upozorava autor studije Dimitrij Christakis, profesor pedijatrije na Univerzitetu Washington.

Studija je pokazala da tokom sata provedenog uz televizor dijete čuje između 500 i 1.000 riječi manje koje bi mu uputila odrasla osoba koja se njime bavi.

– Odrasla osoba u satu izgovori u prosjeku 941 riječ. Naša je studija pokazala da te riječi gotovo potpuno izostaju ako je dijete u blizini upaljenog televizora – kaže Christakis.

Budući da je govor jedan od ključnih elemenata razvoja mozga, stalna izloženost televiziji mogla bi objasniti i druge vrste zaostajanja u razvoju, kao i nedostatak pažnje. Za potrebe studije 329 djece u dobi od dva mjeseca do četiri godine povremeno je u periodu od dvije godine nosilo prsluke opremljene uređajima koji su snimali sve što su djeca slušala i govorila tokom 12 do 16 sati.