Zdravlje&Fitness Naš odabir

Intenzivno vježbanje može produžiti životni vijek žena

Ukoliko možete intenzivno vježbati, to bi potencijalno moglo biti dobro za vašu dugovječnost, pokazuju nova istraživanja.

Tačnije, rizik kod žena od nastanka srčanih bolesti, raka ili drugih stanja mnogo je manji ako se bave energičnim vježbanjem.

Nova studija je obuhvatila više od 4.700 žena srednje i starije dobi, prosječne starosti od 64 godine, koje su upućene na ehokardiografiju jer su znale da imaju ili su sumnjale na bolest koronarnih arterija.

Žene su hodale ili trčale po trkačkoj stazi sa postepenim porastom intenziteta i nastavile su sve dok nisu postale u potpunosti iscrpljene.

Tokom medijalnog praćenja od 4,6 godina, bilo je 345 smrtnih slučajeva povezanih sa srcem, 164 smrtna slučaja od raka i 203 smrti od drugih uzroka. Nakon prilagođavanja drugim faktorima istraživači su zaključili da je sposobnost vježbanja jakim itenzitetom znatno povezana sa manjim rizikom od smrti tokom praćenja.

Godišnja stopa smrtnosti koja je prouzrokovana srčanim bolestima bila je gotovo četiri puta veća kod žena sa lošim sposobnostima vježbanja (2,2 odsto) nego kod osoba sa dobrom sposobnošću (0,6 odsto), otkrili su istraživači.

Godišnja stopa smrtnosti od raka bila je dvostruko veća među ženama sa lošim sposobnostima (0,9 odsto) od onih sa dobrim (0,4 odsto), a godišnja stopa smrtnosti od ostalih uzroka bila je više od četiri puta veća među onima sa skromnim performansama (1,4 odsto) od onih sa nešto boljim (0,3 odsto).

Studija je trebala biti predstavljena 7. decembra na sastanku Evropskog društva kardiologa u Beču. Takvo istraživanje trebalo bi se smatrati preliminarnim dok ne bude objavljeno u stručnom časopisu uz odgovarajuću recenziju.

– Vježbajte koliko god možete. Fitnes može smanjiti rizik od smrti i to od bilo kojeg uzroka – rekao je autor studije Isus Peteiro, piše “Klix“.