Ljubav&Veze Naš odabir

Kako pobijediti stidljivost tokom seksualnih odnosa?

Komunikacija u vezi je najvažnija kako bi se eliminisala nesigurnost u seksu i na bilo kom drugom polju.

Introvertnost je najčešće odgovorna za to što ne radimo sve ono što bismo voljeli i što inače volimo da radimo. Nekada nas je sramota da priznamo svoja osjećanja koja gajimo prema nekoj osobi ili da obučemo mini suknju ili da odemo na odmor sa prijateljima koje još ne poznajemo dovoljno kako bismo se osjećali skroz opušteno u njihovom društvu. Ova anksioznost koju osjećamo, svaki put kada se upuštamo u nešto novo ili nepoznato, preživljamo takođe u krevetu, u trenucima kada naš partner od nas zatraži neku vrstu erotskog plesa ili kada treba da isprobamo neku, za nas sasvim novu pozu, na koju nismo navikli. Iz straha koji osjećamo, odbijamo da prihvatimo nove stvari.

Bez obzira na to što potajno želimo da isprobamo mnogo toga novog u krevetu i van njega, često je teško da imamo dovoljno samopouzdanja i vjere u sebe za tako nešto, onda kada treba svoje želje ostvariti i sprovesti u djelo. Tada odustajemo u posljednji čas. Čak i ako se osjećamo opušteno sa partnerom, ako se ne osjećamo dobro u sopstvenoj koži, jako je teško upustiti se u nešto novo i eksperimentisati u krevetu.

Otkud stidljivost?

Problem potiče od toga da se veoma plašimo da ćemo biti osuđivani. Pomišljamo da će naš partner ko zna šta pomisliti o nama, nešto poput: “Ne sviđa mi se kako se pokreće u ovom trenutku, ne sviđa mi se kako izgleda u ovoj pozi…” Trebalo bi na trenutak samo zastati i razmisliti: Da li u trenutku dok imamo seks, mi same razmišljamo na ovaj način ili se jednostavno prepuštamo užitku i strasti koju osjećamo?

Kada dođe vrijeme da isprobamo nešto novo, generalno, osjećamo se vrlo stegnuto i čak posežemo za alkoholom, kako bismo se opustili i stekli više vjere u sebe. Nekada gasimo svjetlo i pojačavamo zvuk na radiju.

Onaj koji pati od stidljivosti kada su seksualni odnosi u pitanju, obično nema nimalo inicijative, dok je partner taj koji konstantno predlaže razne igre, nova mjesta…

Kako pobijediti ovaj strah?

Kako bi se ovaj problem uspješno riješio, neophodno je da otvoreno popričamo sa partnerom i pronađemo zajedno sa njim rješenje. Pomoći će i to da razmislimo šta je to što naš partner voli kod nas, a ne samo o tome kako se osjećamo mi sami.

Suprotstaviti se ovom problemu lakše je nego što se čini. Na prvom mjestu, treba modifikovati misli koje nas koče. Ako prestanemo da mislimo o seksu kao o ispitu, gdje će nas neko konstantno analizirati i kritikovati, onda je problem već na pola riješen. Ostaje samo da se opustimo i uživamo maksimalno.

Razmišljajte o tome kako postoji povjerenje između vas, gledajte partnera u oči, to će dosta pomoći da se opustite i osjetite komotnije tokom seksa.

Sjetite se da ako vaš partner vodi ljubav s vama, onda to mora biti zato što mu se sviđate i vi i način na koji to radite. Samim tim, nema razloga za bilo koju vrstu straha i nesigurnosti. Nema baš nijednog opravdanog razloga zbog kog mislite da mu se neće dopasti ono što radite. Pričajte mnogo o ovoj temi, tj o onome što vam se dopada u krevetu, kao i ono što vam ne prija. Tako ćete biti sto posto sigurni da ne griješite, a i da pogriješite, nije smak svijeta. Svi griješe ponekad, pišu “Nezavisne“.