Dom&Putovanja Naš odabir

Očistite i najtvrdokornije fleke pomoću sastojaka koje sigurno već imate u kući

Tepihe ne možete da održavate tako jednostavno i lako poput parketa i laminata. Međutim, mnogi stručnjaci za uređivanje enterijera kažu da tepisi daju dozu topline svakom domu, ugodni su pod nogama, a na raspolaganju vam je mnoštvo boja i uzoraka, ali i cijena.

Ipak, kada se tepih zaprlja, ne možete jednostavno da ga ubacite u veš-mašinu, a nekada je jedina opcija da pozovete servis za čišćenje tepiha.

Predstavljamo vam nekoliko trikova koji će vam pomoći da imate čiste i mirišljave tepihe, a trebaće vam sastojci koje sigurno imate u svom domu.

– So je veoma korisno sredstvo za čišćenje mrlja. Prvo, dobro izvlači vlagu iz vlakana vaših tepiha, drugo kristali soli djeluju poput nježnog abraziva za čišćenje. Na mrlju pospite so i nežno istrljajte, a zatim ostavite nekoliko minuta prije nego što usisate.

– Deterdžent za suđe takođe dobro tretira fleke na vašem tepihu. Nekoliko kapi deterdženta razblažite s toplom vodom, stavite u bočicu s raspršivačem, poprskajte mrlju i očistite četkom za čišćenje. Isperite krpom koju ste prethodno potopili u vodu.

– Možda će vam u prvi mah biti čudno, ali pjena za brijanje stvarno čini čuda kada je riječ o uklanjanju mrlja. Raspršite pjenu na uprljano područje, a zatim je istrljajte četkom. Ostavite da odstoji najmanje 30 minuta ili preko noći, a zatim mokrom krpom očistite tepih.

– Još jedno od najsvestranijih sredstava za čišćenje u vašoj kući je hidrogen peroksid. Peroksidom poprskajte mrlje i izribajte ih četkom. Kada se tepih osuši, usisajte. Peroksid osim što savršeno čisti takođe i dezinfikuje.

– Ukoliko su kućni ljubimci izvršili nuždu na vašem tepihu, soda bikarbona je vaš jedini prijatelj. Obrišite nered, a potom pospite sodom bikarbonom cijelo područje i utrljajte mokrom krpom. Kada se osuši ostatak usisajte. Soda će očistiti, dezinfikovati i ukloniti neprijatne mirise.

– Sirće je takođe dobro za čišćenje mrlja na tepihu. Napravite rastvor od 50 posto vode i 50 posto sirćeta. Rastvor stavite u bocu s raspršivačem, poprskajte mrlje i istljajte mokrom krpom. Kiselost u sirćetu dobra je za uklanjanje masnih fleka. Možete da ga kombinujete sa solju da biste dobili još jače sredstvo, piše “Aura“.