Dom&Putovanja Naš odabir

Advokatica 12 godina skuplja plastične boce i od njih gradi kuće za siromašne

Advokatica Ingrid Vaca Diez iz Bolivije skuplja boce kao otpad i gradi kuće siromašne već 12 godina.

Njezin entuzijazam i kreativno razmišljanje promijenili su živote mnogih porodica koje su do sada živjele u ekstremnom siromaštvu.

Nikad nije planirala postati arhitektica. Jednom joj je suprug donio hrpu plastičnih boca i ostavio ih u dvorištu ispred kuće. Tada se rodila ideja pomoći siromašnima.

Jednog dana suprug se našalio da na njihovom imanju već postoji dovoljno boca da se od njih može sagraditi kuća.

Žena se nakon ovih riječi počela pitati može li se takav plan zaista provesti. Mnogo je porodica u potrebi koje nemaju gdje živjeti.

Ingrid nije ni shvatila koliko je velik problem djeci nedostatak stalnog mjesta za život. Žena je posjetila lokalnu školu i zamolila učenike da napišu pisma s božićnim čestitkama.

Jedna od djevojčica po imenu Claudia napisala je da sanja dom za sebe i svoje najmilije. Trenutno ona i njezina porodica žive u kući napravljenoj od kartona i gume.

Nažalost, počeo je procuriti. Ingrid je započela svoj projekt. Boce su lako dostupne i puno jeftinije od opeke. Napunite ih pijeskom kako bi postale teže.

Na taj se način također učvršćuje, a zatim koristi za izgradnju. Diez je do sada sagradila više od 300 kuća. U Boliviji gotovo polovica ljudi živi na granici siromaštva.

Ova žena neprestano dokazuje lokalnom stanovništvu da ono što je bilo nemoguće postaje moguće zahvaljujući radu i kreativnosti, piše “Croexpress.eu“.