Dom&Putovanja Naš odabir

Sedam preporuka za putovanje s djetetom

Putovanje s djetetom može biti vrlo stresno ako izostanu potrebne pripreme. Da sebi ne biste pokvarili raspoloženje i prije dolaska na cilj, povedite računa o nekoliko stvari.

1. Ako putujete automobilom, najbolje je na put krenuti rano ujutro ili popodne, kada je vrijeme prijatnije, a gužve na putu manje. Ne putujte u vrijeme velikih vrućina, ali ni noću.

2. U klimatiziranom automobilu možete putovati i popodne, u vrijeme uobičajenog spavanja djeteta. Tako ćete i vi i dijete do željenog mjesta doći sigurno. Pazite na razliku između spoljašnje temperature i one u automobilu.

3. Bebe i mala djeca neka obavezno sjede u dječjoj stolici sa zaštitnim pojasom.

4. Ne pretjerujte s dječjim stvarima. Dovoljne su dvije – tri najdraže igračke. U torbu-frižider stavite dovoljne količine vode, voća i sendviča. Ponesite i rezervnu dječiju odjeću, pelene i vlažne maramice.

5. Ako dijete ne podnosi putovanja, tražite od ljekara da vam preporuči sredstvo protiv mučnine. Budite oprezni, mučninu mogu podstaknuti i čitanje, pisanje ili igranje igrica tokom vožnje.

6. Neka dijete ne jede tokom vožnje, posebno ne slatkiše i grickalice i neka ne pije gazirana pića. Vodu, sendvič i voće neka uzme tokom pauze.

7. Zaustavite se svakih sat ili dva, napravite pauzu ovisno o uzrastu djeteta. Koristite je za koji zalogaj, odlazak u toalet, razgibavanje i igru.