LifeStyle Naš odabir

Kako biti uspješniji i sretniji u 2020. godini

Pomoću ovih šest načina naučite bolje odlučivati i tako postepeno ostvarivati svoje ciljeve u 2020. godini.

Kada zaista budete okruženi stvarima koje najviše privlače vašu pažnju shvatćete da opterećenost s vremenom nije najbolji način za rješavanje problema.

Što više odugovlačimo, to nam je gore

Etimološki, ‘odugovlačenje’ potiče od latinskog glagola procrastinare, što znači odlagati do sutra. Ali to je više od samo dobrovoljnog odgađanja. Riječ odugovlačenje je takođe izvedena i od drevne grčke riječi akrasia, što znači raditi nešto protiv našeg boljeg prosuđivanja.

“To je samopovređivanje”, rekao je Piers Stil, profesor motivacijske psihologije na Univerzitetu u Kaljariju.

Kako zaustaviti odlaganje stvari i početi raditi na njima’. Samosvjesnost je ključni dio zašto se zbog odugovlačenja osjećamo tako loše. Kada nešto odlažemo, nismo samo svjesni da izbjegavamo određeni zadatak, već da je i to vjerovatno loša ideja. Pa ipak, svejedno to uradimo.

– Zato kažemo da je odugovlačenje u osnovi neracionalno – tvrdi Fušia Sirois, profesorica psihologije na Univerzitetu u ŠefiIldu i dodaje da nema smisla raditi nešto za što znate da će imati negativne posljedice.

Birajte ključni trenutak

Nemojte odlagati, ali ni baviti se stvarima prije nego što za to dođe vrijeme. Ali, zašto je tako teško suzdržati se? Jedno od objašnjenja je evolucija. Ako sada ne uzmete voće na nižim granama, kasnije ga možda neće biti. Tako bi vam isto moglo ponestati vremena za dovršavanje zadatka ili je moguće da zaboravite na njega.

“Zapravo često prekidam ljude kada pričaju jer se u suprotnom bojim da se neću sjetiti svega što sam hteo da kažem”, rekao je dr. Fournier.

Samo bitno

Upravljanje pažnjom je umjetnost. Usredsredite se na to da stvari činite iz pravih razloga, na pravim mjestima i u pravim trenucima. Dajte prednost bitnim ljudima i neće vam više biti važno koliko dugo nešto traje.

Ne dozvolite da vas nešto ometa

‘Duboko usredsređeni rad’ je pojam koji se odnosi fokusiranje bez ometanja u kognitivno zahtjevnom zadatku. Dakle, opisuje situaciju kada ste stvarno udubljeni u nešto što radite. Da bi posao bio odrađen na taj način, ne smije vas niko ometati. Čak i brz pogled na telefon ili mejl može značajno da smanji vaše performanse zbog prebacivanja konteksta.

Ako želite uspješno integrisati rad u svoj profesionalni život, ne možete samo čekati dok ne nađete puno slobodnog vremena i dobro ste koncetrisani. Morate se aktivno boriti da to ubacite u svoj raspored.

Sklonite mobilni od sebe

To što smo s vremena na vreme nedostupni ključno je za jačanje našeg fokusa. Istraživanje Američkog psihološkog udruženja za 2017. godinu pokazalo je da su ljudi neprekidno i trajno dostupni na telefonu i računaru, provjeravaju mejlove na svoj slobodni dan, neprekidno prate aktivnosti na društvenim mrežama, odgovaraju na poruke u svako doba dana, a to je povezano s višim nivoom stresa.

Nemojte se ustručavati, učinite to!

U nekom trenutku se moramo podsjetiti da sve te promjene koje stvorimo u kreaciji nas više ne čine boljima već i različitima. Prepoznavanje te tačke u kojoj se naš nastavak rada i prepravljanja napokon isplati je jedna od najtežih vještina za učenje, ali i jedna od najpotrebnijih, piše “Aura“.