Dom&Putovanja Naš odabir

Džajpur – ružičasti grad

Džajpur je glavni grad indijske države Radžastan. Nalazi se na sjeverozapadu Indije, 240 kilometara od Delhija. Poznat je i pod imenom Ružičasti grad. U državi Radžastan ružičasta je boja gostoprimstva, zato je maharadža Man Sing II 1876. godine naredio da se, u čast dolaska princa od Velsa, svaka kuća Džajpura okreči upravo ovom bojom. Od tada pa do sada čuva se ovaj običaj.

Grad muzej

Grad je osnovao 1728. maharadža Džaj Sing II, vladar Ambera. Među urbanistima se smatra jednim od najbolje planiranih gradova. Dok je većina gradova toga doba građena haotično, maharadža se pridržavao principa hindu teorije arhitekture. Grad je građen sa širokim ulicama. Bio je podijeljen u šest četvrti. Četvrti su dalje bile razdijeljene pravilnom mrežom ulica. Kompleks palata zauzimao je čitavu jednu četvrt, gdje se nalazi Hava Mahal ili palata vjetrova, vrtovi, malo jezero.

Ovaj grad je muzej na otvorenom zbog svoje historije o kojoj svjedoče spomenici, hramovi, palate, tvrđave, kapije, tornjevi, trgovi… U njemu se nalaze i brojne radnje sa ručnim radovima, juvelirnice, galerije i razne trgovine.

Palača vjetrova (Hava Mahal) je sagrađena 1799. u obliku krune boga Krišne, sva je od crvenog i ružičastog kamena pješčara. Veliki dio zdanja zatvoren je za javnost, ali posjetioci mogu da zavire u maharadžinu spavaću sobu, koja je pomoću tajnih prolaza bila povezana sa odajama njegovih brojnih žena i konkubina.

Fasada koja se vidi sa ulice je u suštini ogroman niz balkona, to jest 953 prozora koji su bili namijenjeni ženama u kraljevskom dvoru da neopaženo posmatraju ulicu i prolaznike.

Palača pod vodom

Amber palata – tvrđava, udaljena je 10 kilometara od centra grada, na vrhu brda je, a najinteresantnije je do nje stići na slonovima koji odlično poznaju put. Ranije, njeno podnožje bilo je okruženo jezerom koje je presušilo. Čuvena je po mješavini hindu i islamske arhitekture, i veoma je bogato ukrašena slonovačom, ogledalima, staklom i izuzetnim slikama. Unutar zidina su vrtovi, sale za javnu i dvorsku publiku i haremi.Džal Mahal – Vodena palata koja se nalazi u centru jezera Man Sagar. Ne zna se kada je tačno izgrađena, ali se pretpostavlja da je stara najmanje 300 godina, jer je morala biti sagrađena prije brane koja se danas nalazi na jezeru.

Prva četiri sprata palate su potopljena, a kada je vodostaj visok iznad površine viri samo posljednji sprat.

Običaj samospaljivanja

Jedna od najpoznatijih građevina Čandra Mahal, povezana je sa tragičnom pričom u kojoj se više od 20 žena ritualno spalilo. Naime, njihov muž nije imao hrabrosti da se susretne sa protivničkom vojskom pa je sam sebi oduzeo život. Nakon njegovog samoubistva, one su se spalile da bi izbjegle silovanje i ropstvo. Ovaj običaj je poznat kao džauhar.