Ljubav&Veze Naš odabir

Pet glavnih razloga zašto neke žene osjećaju bol tokom seksa

Bilo da je bol prolazna ili hronična, može biti nevjerojatno frustrirajuća. Što je još gore, mnogo žena trpi umjesto da potraži pomoć, piše Health24.Ukoliko vam ljekar u prošlosti nije bio od pomoći u vezi s vašom boli, savjetuje se ženama da pronađu doktora s kojim stvarno mogu razgovarati. U nastavku se nalazi nekoliko uzroka koji potencijalno dovode do nelagode ili boli tokom odnosa.

Medicinski problem

Bol tokom seksa često je potaknut medicinskim stanjem, kaže akušer i ginekolog Draion Burch. Vaginitis ili upala vagine izazvana gljivičnom infekcijom ili spolno prenosivom bolešću jedan je od najčešćih uzroka.

“Postoje i strukturni nedostaci koji uzrokuju bol i mogu na kraju zahtijevati operaciju, poput nagnute maternice”, napominje on.

U nekim slučajevima, bol može biti uzrokovan i drugim vanjskim faktorima kao što su endometrioza, infekcije mokraćnog mjehura, ciste jajnika i fibroidi maternice.

Hormoni

“Također možete imati vaginalnu suhoću uzrokovanu padom nivoa estrogena zbog stresa, lijekova ili menopauze”, objašnjava Burch.

Estrogen je ono što održava ekosistem vagine optimalnim i on je čini podmazanom, pa bi bilo kakve fluktuacije vezane za ovaj hormon mogle otežati seks. Smanjenje estrogena može biti potaknuto i histerektomijom (koja često dovodi do rane menopauze), zračenjem ili hemoterapijom te hirurškim uklanjanjem jajnika.

Ukoliko je to slučaj, opet je od presudnog značaja da se obratite svom ljekaru koji vam može preporučiti promjene načina života ili čak hormonsku nadomjesnu terapiju.

Lubrikanti

Ne potcjenjujte snagu lubrikanata! Iako se vagina prirodno podmazuje, bilo da je to zbog gore spomenutih medicinskih razloga ili nekog drugog, mnoge žene dolje osjećaju suhoću. Dobra vijest je da će vam lubrikanti možda pomoći u nevolji.

Ginekolozi i stručnjaci iz srodnih oblasti preporučuju da odaberete lubrikant koji je blizu prirodnoj pH ravnoteži da biste izbjegli alergijske reakcije.

Veliki penis

Veće nije uvijek bolje, pogotovo kada je u pitanju penis. Neke žene imaju problema s prilagođavanjem velikom penisu, ali to ne znači da trebate odustati od svog partnera samo zato što je on posebno obdaren. Ukoliko sumnjate da je to možda problem, pokušajte s promjenom poza.

Seksualne traume

“Žene mogu doživjeti bol tokom seksa zbog straha od seksualnog napada”, kaže Burch.

U nekim slučajevima, psihološka trauma može uzrokovati da se vaginalni mišići nehotice zategnu ili grče tokom seksa, što se obično naziva vaginizam.

U tom slučaju, Burch upućuje takve žene psihijatru ili preporučuje tzv. biofeedback, tj. poseban režim vježbi za opuštanje vaginalnih mišića.