Ljubav&Veze Naš odabir

Uspjeh muškarca ovisi o ženi sa kojom je u braku

Iako zavjeti na vjenčanju glase “u dobru i zlu, u bogatstvu i siromaštvu” izgleda da odabiru pravog životnog partnera može pomoći u uspjehu. Na primjer, Barack Obama svoj politički uspjeh pripisuje svojoj supruzi. Nauka je također objasnila da to nisu samo prazne riječi.

Duboko u sebi, svako zna koliko je njegov supružnik utjecao na uspjeh. Istraživanje koje je objavio Univerzitet Carnegie Mellon potvrdilo je ono što kaže Barack Obama. Istraživači tvrde da žene i muškarci koji imaju supružnike koji im pružaju podršku imaju veće izglede za uspjeh u životu.

U eksperimentu je učestvovalo 163 para, dali su im jednostavne zadatke i zagonetke te su pratili način na kojih ih parovi rješavaju i kako komuniciraju prije donošenja konačne odluke i odluke hoće li se boriti za nagradu. Bilo je sudionika koji su se međusobno ohrabrivali na borbu za nagradu, dok je bilo i onih čiji supružnici nisu bili uvjereni, a nisu ni davali podršku, piše “Brightside”.

Štaviše, istraživači su provjerili iste parove šest mjeseci kasnije i otkrili su da su oni koji su prihvatili izazov i nadmetali se za nagradu, doživjeli više ličnog rasta i tvrdili su da imaju više sreće i blagostanja od onih koji su odbili.

To nije jedino istraživanje na ovu temu. Istraživači sa Univerziteta Washington u St. Louisu također su proveli istraživanje kako bi dokazali da uspjeh pojedinca ne ovisi samo o njemu – i supružnik igra ogromnu ulogu. Svjesnost partnera i pragmatizam su ključni elementi za uspjeh supružnika. Naravno, podrška partnera je važna bez obzira radi li se muškarcu ili ženi.