Ljubav&Veze Naš odabir

Mapa erogenih zona: kako najlaške otkriti tačke za nezaboravan užitak!

Gdje je mistična tačka G kod žena, da li je među nogama, na vratu ili leđima? Zašto muškarci polude kad im se poljubi ušna školjka ili oči,

Iako mapa erogenih zona nije statična već dinamična (mijenja se kako se mijenjate vi i vaš odnos s partnerom/icom), treba znati na zlatno pravilo: upoznati svoje tijelo i napraviti vlastitu mapu erogenih (ili kako god ih nazvali) zona koje će pružiti užitak i zadovoljstvo.

Američki seksualni terapeut, Marty Klein, kaže da razmišljanje o erogenim zonama svakog od nas dijeli na dva različita tijela – seksualno i „ono drugo“ i time nas ograničava i zbunjuje u doživljavanju jedinstvenosti i seksualnosti cijelog našeg bića.

Možda ste, čitajući o erogenim zonama naišli i napodjelu na primarne i sekundarne erogene zone. Pod primarnim se smatraju genitalije, a pod sekundarnim drugi dijelovi tijela kao npr. usne, grudi, vrat. Spominju se i „skrivene“ erogene zone.

Vlastitu mapu erogenih zona važno je predstaviti svom/joj partneru/ici. Na koji način ćete to učiniti, vaš je izbor.

Možda ćete mu/joj u nekoj senzualnoj igri prošaputati što vam se sviđa i gdje želite da vas dodiruje; možda će vam biti prihvatljivije da njegove/njene ruke stavite na mjesta koja želite da vam dodiruje …ili ne neki treći način. Svejedno. Važno je da uživate u međusobnim dodirima.

MOZAK JE NAJVAŽNIJI

Seksualne reakcije u tijelu se zasnivaju na nekom podražaju koji dolazi iz naših pet čula koja se obrađuje u mozgu. Naše tijelo će reagirati na seksualni način samo ako mozak protumači taj dodir ili miris (ili zvuk) kao erotski podražaj. Dakle, naš je mozak posrednik u procesu erotskog podraživanja i uzbuđivanja i zbog toga zaista možemo reći da je mozak osnovna ili najvažnija erogena zona.

EROGENE ZONE KOD ŽENA

GDJE JE G TAČKA

Najveći problem za većinu muškaraca predstavlja mistična G tačka. Još nije potvrđeno da li je mit i gdje se ona stvarno nalazi, osim žena koje osjete ta zadovoljstva. Ipak, kako je svrha svega da one budu zadovoljene i srećne, a G tačka je ključ njihove seksualne sreće, na muškarcu je da je pronađe.

G tačka jeste moćna, ali postoje dijelovi ženskog tijela koji prosto vape za muškim dodirom. A kada im se jednom posvetite, vaša draga će se topiti od zadovoljstva!

Leđa

Mazite je i ljubite lagano od lopatica nadole, duž kičme. Mnogim ženama je lumbalni dio naročito osjetljiv. Još ako joj usput budete mazili grudi sa strane, potpuno ćete je izluditi.

Prsti

Lagano je dodirujte i ljubite po vrhovima prstiju. To će joj naročito prijati jer su tu nervi posebno osjetljivi.

Uši

Mada neke žene ovo golica, ipak je mnogima izuzetno prijatno ako ih partner nježno gricka po uhu i vrhom jezika ovlaš prelazi preko ušne školjke i resice.

Vrat

Žene su posebno osjetljive na ovom dijelu tijela jer je koža vrata naročito tanka. Nervni završeci i krv su mnogo bliže koži, te jedino preostaje da je nježno ljubite po vratu.

Unutrašnji dio koljena

Pozadina koljena je prava stvar za dodir, naročito kada je vaša draga već dovoljno uzbuđena. To je može samo dodatno nadražiti.