Dom&Putovanja Naš odabir

Kvinta de Regaleria i njen mistični bunar: Zavirite u jednu od najfascinantnijih građevina na svijetu

Imanje na kome se nalazi Kvinta de Regaleria, u portugalskoj Sintri, promijenilo je mnogo vlasnika dok je krajem 19. vijeka nije kupio milioner Antonio Augusto Karvalo Monteiro.

Ekstravagantni Monteiro želio je palatu koja će prezentovati sva njegova nesvakidašnja interesovanja. Tada je unajmio italijanskog arhitektu Luiđija Maninija koji je vještim projektovanjem uspio da spoji elemente različitih epoha, pa se na građevini prepoznaju i antički i gotski i renesansni, ali i islamski arhitektonski elementi. Manini je takođe uspio grandioznu palatu da uklopi sa okolnom prirodom.

Međutim, ekscentrični vlansik nije gajio fascinaciju samo ka različitim stilovima arhitekture, bio je opčinjen alhemijom, masonima, templarima i rozenkrojcerima, a čitava palata zajedno sa parkom baš to i “govori” svakome ko uđe na imanje.

Najčuveniji objekti na imanju su dva bunara koja su služila za inicijaciju i koristila su se u ceremonijalne svrhe tokom izvođenja različitoih rituala.

Bunari su povezani sa lavirintom tunela koji vode do nekih djelova parka, a park je posebna priča.

Pećine, jezera i fontane – sve se to našlo na imanju, a u savršenom skladu sa prirodom dobija se utisak imaginarnog svijeta koji vas uvlači u sebe.