Zdravlje&Fitness Naš odabir

Muče vas dlačice na grudima? Riješite ih se jednom zauvijek

Nemojte misliti da ste jedina dama koja ima dlačice oko bradavica. Nijedna žena neće priznati da muči muku s njima, a skoro svaka ima ovaj problem. Glavni krivac su spolni hormoni, a jedina razlika je što su kod nekih dama ove dlake izraženije, a kod nekih manje upadljive.

Dlačice oko bradavica se prvi put mogu javiti u pubertetu, u trudnoći, menopauzi… Ako su svjetlije, često i ne obraćamo pažnju na njih, međutim, ukoliko su tamne i jake, prave nam estetski problem. Ipak, važno je znati da one mogu biti posledica problema s hormonima, te je zato preporučljivo, prije ikakvog otklanjanja, provjeriti postoji li nekakav hormonski disbalans. Pored dermatologa, treba se obratiti i endokrinologu, eventualno i ginekologu” – kaže dr Svetlana Minić, dermatovenerolog.

Što je dlačicama korijen jači, to su i one upadljivije, pa tako i više smetaju. Zato je najbolje uništiti korijen. Na njega najefikasnije djeluje radiotalasna elektroliza. Tokom ove procedure se uklanja jedna po jedna dlačica, kojih obično i nema mnogo. Po potrebi postupak valja ponoviti više puta, a uvijek je najbolje da to radi dermatolog.

– Lasersko otklanjanje dlačica sa dojki nije preporučljivo jer laser uništava i pigment okolne kože, koji je u području oko same bradavice pojačan – dodaje naša sagovornica.

Ovaj problem bezopasno možete riješiti i čupkanjem pincetom ili skidanjem voskom, bitno je samo da budete pažljive. Tako nećete ugroziti zdravlje, niti pokrenuti bilo kakve žlijezde, ali će dlačice nakon toga ponovo izrasti.

Posljednje rješenje je brijač, koji možda djeluje najjednostavnije, ali tu vreba šansa da se posječete. Pritom, ubrzo nakon brijanja suočićete se sa znatno jačim, tamnijim i oštrijim dlačicama. (ženablic)