Dom&Putovanja Naš odabir

Recept za najukusnije lazanje sa povrćem

Ako ste ljubitelj italijanskih specijaliteta, ali vam se ne jede meso onda napravite ove fenomenalne lazanje sa batatom, tikvicom i spanaćem. I preukusnim prelivom od sira.

Sastojci:

  • 2 žute ili crvene paprike
  • 1 tikvica, oko 300 g
  • 1 veliki slatki krompir (batat)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki luk
  • malo tucane paprike
  • 2 čena bijelog luka
  • 2×400 g sitno sjeckanog pelata
  • 2 kašike origana
  • 1 kocka supe od povrća
  • 200 ml hladne vode
  • 100 g mladog spanaća (opciono)
  • 9-10 suhih listova za lazanje
  • so i biber

Za sos od sira:

  • 75 g običnog brašna
  • 75 g putera, na kockice
  • 750 ml mlijeka, polumasno ili obrano
  • 125 g zrelog čedar sira, grubo rendanog
  • 75 g mocarele

Priprema:

Zagrijati rernu na 200°C. Paprikama uklonite sjemenke i sitno isjecite, tikvicu isjecite po dužini, a slatki krompir oljuštite i sitno isjeckajte, pa sve to stavite u veliku tepsiju. Preko povrća sipajte 2 kašike ulja, posolite i pobiberite i ubacite da se peče nekih pola sata ili dok povrće ne omekša. Dok se povrće peče, u velikom tiganju zagrijte preostalu kašiku ulja i propržite sitno sjeckani crni luk. Zatim u to dodajte tucanu papriku i smrvljeni bijeli luk i opet kratko propržite. Sipajte pelat, origano i izdrobljenu kocku za supu. Preko toga sipajte vodu i kuhajte nekih 10 minuta na laganoj vatri, redovno miješajući.

Za sos od sira: U veću šerpu stavite brašno, puter isjeckan na kockice i mlijeko i kuhajte na srednjoj temperaturi. Miješajte non stop ručnom žicom za mućenje dok se sos ne zgusne i postane gladak. Dodajte otprilike 2/3 sira i začinite po ukusu.

Izvadite povrće iz rerne i dodajte u veliki tiganj sa pelatom. U to dodajte i spanać i kuhajte još nekih 3 minuta. Posolite i pobiberite. U tepsiju stavite jedan sloj lazanja, pa preko trećinu smjese sa povrćem, pa još jedan sloj lazanja. Preko toga sipajte još malo smjese sa povrćem, pa onda sloj lazanje. Zatim prelijte sa sosom od sira i preko stavite ostatak smjese od povrća. Prekrijte završnim slojem lazanja i onda ostatkom sosa od sira. Preko izrendajte još malo sira. Pecite 35-40 minuta tj. dok lazanje ne omekšaju ili dok preliv ne poprimi zlatno smeđu boju. Stavite 5 minuta prije sječenja da se punjenje slegne, piše “Stvar ukusa“.