Zdravlje&Fitness Naš odabir

Gavez – najzvučnije ime narodne medicine: Biljka koja od davnina liječi rane i kosti

U narodu se kaže; ako narezan korijen gaveza stavimo na komad gaze i umotamo oko dva prsta, do sutra će ta dva prsta biti sastavljena. Srast će.

Naravno, ovo nije istina. Rečenica ima metaforičko značenje i govori o veoma ljekovitom svojstvu gaveza. Gavez je biljka koju su do skoro u svom vrtu sadile naše majke. Nije bilo kuće koja ga nije imala, a pored koprive, nane, bokvice, čuvarkuće i drugih biljaka, gavez je zauzimao veoma važno mjesto u kućnoj – vrtnoj apoteci.

Od njega su pravile mehlem koji je služio u liječenju svega – onog za šta jeste i onoga za šta nije. U najčešćem slučaju bi oboljeli bio izliječen pa je gavez tako postao zvučno ime u narodnoj medicini.

Gavez se nekada upotrebljavao i oralno kao čaj, sve dok nauka nije otkrila da prekomjernim unosom u organizam može ozbiljno naškoditi jetri jer potiče razvoj ćelija raka. Današnja ga farmacija takođe svrstava u veoma ljekovito bilje te je s toga i sastavni dio receptura mnogih krema, gelova, praškova.

Ljekoviti dio biljke je korijen koji je veoma krhak. Sakuplja se u kasno proljeće ili kasnu jesen. Crne je boje pa je stoga i gavez dobio naziv crni gavez. Nakon što se izvadi iz zemlje, dobro se opere, uzduž prereže i brzo suši kako ne bi došlo do fermentacije pojedinih njegovih tvari.

Primjena

Gavez se primjenjuje kao što sam rekao lokalno, za vanjsku upotrebu i ni u kom slučaju oralno ili analno, kao što ga neki koriste u primjeni kod unutarnjih hemoroida. Njegova upotreba oralno, na usta je moguć samo u posebnim uslovima, uz dobro poznavanje materije tako da opet ponavljam, ne koristiti na svoju ruku.

Ono što je bitno znati za gavez je da se on ne koristi na ispucale dijelove kože kao ni otvorene rane na tijelu. Upotrebljava se najviše do šest nedjelja nakon čega se pravi prekid od 21 dana.

 Šta sve liječi gavez

Gavez je svoju ljekovitu moć pokazao jako dobro kod liječenja bolnih zglobova, proširenih vena, uganuća, bolova u mišićima, pomaže kod artritisa, reumatskih oboljenja, modrica, iščašenja, otoka, bolova u leđima, sportskih povreda, akni i bubuljica i dr.

Jako je dobar i za rane ali zbog njegove izuzetne moći brzog zacjeljivanja ne nanosi se direktno, već uz rubove otvorenog dijela na tijelu. Ako se nanese direktno na ranu ona bi površno veoma brzo zacijelila dok bi unutrašnji dio rane ostao još uvijek pod upalom što bi dovelo do gnojenja.

Gavez umiruje kožu i odličan je regenerator ali ga ne bi smjele koristiti trudnice i majke koje doje djecu.

 Recept: kako napraviti mehlem od gaveza

U u zdjelu rukama izdrobiti korijen gaveza – preliti sa maslinovim ili nevenovim uljem – zdjelu poklopiti i staviti u rernu na 200 stepeni – nakon tri sata izvaditi, procijediti i staviti na šporet, a onda dodati pčelinji vosak u procentu 10% u odnosu na maslinovo ili nevenovo ulje – može se po želji, dodati 10-tak kapi eteričnog ulja mente – platu uključiti i mješati dok se vosak ne otopi, a onda izliti u kutijice za mehleme.

Veoma je bitno ne zatvarati kutijice sve dok se mehlem ne ohladi. Vaš mehlem je tada spreman za upotrebu. Još bih dodao da zagrijavanjem ulja preko 40° kao što je ovdje slučaj, ista gubi dobar dio svojih ljekovitih dejstava, ali pošto jedino tako možemo dobiti od gaveza ono što nam treba (alantoin, trjeslovin, triterpen, kolin…) onda možemo biti zadovoljni sa mogućnostima koje su nam ponuđene mada i dalje jedan određeni dio ljekovitih tvari iz ulja ostaje aktivan

 Sastav

Korijen sadrži:

trijeslovine (4-6%),

sluzi,

škrob,

alantoin (1-8%),

inulin,

kolin,

biljne kiseline,

triterpene i

alkaloide.

Ljekovito djelovanje

Ljekovito djelovanje gaveza potvrđeno je nizom kliničkih studija. Glavnom aktivnom djelatnom tvari smatra se alantoin, koji ima sposobnost poticanja stvaranja novog tkiva. Stimulira stanični rast što rezultira epitelizacijom kože. Alantoin ima snažno keratolitičko i adstrigentno djelovanje, djeluje na bol te smanjuje otok.