Dom&Putovanja Naš odabir

Leteća dama: Metoda od 15 minuta uz koju će dom blistati, a vi se nećete satrati od posla

Uz čitav raspored rada, koji može uključivati brigu o djeci i usklađivanje profesionalnih obveza, čišćenje vašega doma ne bi trebalo biti teret.

Mnogima nije lako pronaći vrijeme za dubinsko čišćenje doma. Od razvrstavanja hrpa knjiga i časopisa do pronalaženja najboljega načina za organiziraciju ormara i kuhinjskih elemenata – ponekad se čini nemogućim držati sve to pod kontrolom.

Ako ste sada u izolaciji planirali cijeli jedan dan posvetiti čišćenju svoga prostora, pametan novi pristup koji je zaludio društvene mreže mogao bi vam drastično olakšati i skratiti vrijeme čišćenja. Metoda FlyLady, koju je izmislila stručnjakinja za organizaciju Marla Cilley a.k.a. FlyLady, podrazumijeva obavljanje kućanskih poslova u koracima od 15 minuta, prenosi “Net“.

Što je metoda čišćenja FlyLady

Ideja iza FlyLady pristupa jest da čišćenje vašega prostora ne bi trebao biti brz i stresan proces. Razlamanje na manje zadatke čini ga lakšim i pruža vam osjećaj mira. Na primjer, možda ćete početi čišćenjem sudopera samo 15 minuta jedan dan, a s vremenom ćete napredovati dodavanjem više vremena u svoju rutinu.

Cilley tvrdi da ćete tako samo trebati održavati područja koja ste očistili i nikad neće biti potrebe za generalkom. A ako vam treba još veća motivacija, aplikacija FlyLady Messenger nudi podsjetnike, dnevne poruke i izjave ljudi koji se zaklinju u ovu metodu čišćenja.

Primjer rasporeda čišćenja

Mrežna stranica FlyLady sadržava niz uzoraka rutina za čišćenje kako bi vam pomogli da započnete. Na primjer, uzmimo Marlinu jutarnju rutinu. Kada se probudite, pospremite krevet, istuširajte se i očistite kadu kako biste maksimalno iskoristili vrijeme.

Nakon toga sredite frizuru, naniesite šminku i brzo očistite WC. Kada završite u kupaonici, stavite prati rublje. Ako vam kuhinja još ne vapi za čišćenjem, ispraznite perilicu posuđa, pripremite doručak i nahranite kućne ljubimce.

U tom trenutku počet ćete razmišljati o ostatku svojega dana. Pregledajte svoj kalendar, napravite popis obveza i isplanirajte što ćete jesti za večeru. Zatim odvojite nekoliko minuta za pregled bankovnoga računa i stavite rublje u sušilicu.

Dovršite jutarnju rutinu čineći nešto za sebe (da, briga o sebi jednako je važna). Ne zaboravite uzeti svoje vitamine ili bilo koje lijekove, provedite malo vremena opuštajući se i uživajte u doručku. Ako volite meditirati, učinite to. Završite jutro provjeravanjem e-pošte i bilo koje web stranice koja vam pomaža da pratite dan.