LifeStyle Naš odabir

Građani Arapskih Emirata moći će se vjenčati online

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pokrenuli su internet uslugu sklapanja braka za sve parove koji se žele vjenčati usprkos pandemiji virusa korona.

Ministarstvo pravosuđa, zaduženo za registraciju brakova u toj većinski muslimanskoj zemlji, otvorilo je internet stranicu na koju svi zaručeni parovi mogu poslati dokumente potrebne za evidenciju braka. U sklopu nove usluge budući supružnici su pozvani da izaberu sveštenika sa službeno odobrenog popisa. Po odobrenju dokumenata određuje se datum virtuelne ceremonije putem video linka, tokom koje sveštenik od para traži digitalni potpis, a potom izdaje digitalni dokument o sklapanju braka. Slijedi slanje sporazuma o sklopljenom braku e-mailom na pregled vjerskom sudu, a nakon toga se odobrene kopije sporazuma na isti način šalju vjenčanom paru.

Svrha digitalne usluge sklapanja braka je zaštititi javno zdravlje i olakšati pristup pravnim procedurama u skladu s aktuelnim okolnostima, prenosi “WAM”, službena novinska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U toj su državi dosad evidentirana 4.123 slučaja zaraze virusom korona i više od 20 smrtih ishoda. Pandemija je primorala ovu zemlju da ponudi brojne javne usluge putem interneta. U uobičajenim okolnostima brak muslimanskih vjernika obavlja osoba koju imenuje vlada. Običaj je da se ceremonija s velikim brojem uzvanika održi u dvorani za svadbe ili u mladenkinu domu.