Ljepota Naš odabir

Domaća sredstva koja pomažu da oporavite kožu ruku od čestog pranja: Ove stvari već imate u kući

Redovno pranje ruku jedan je od najjednostavnijih načina za izbjegavanje infekcija, odnosno otklanjanja virusa. U vrijeme koronavirusa moramo prati ruke najmanje 20 sekundi. Međutim, neki sapuni uništavaju prirodnu zaštitu kože. U najgorim slučajevima ruke će se toliko isušiti da će nastati male ranice – koje postaju posebno osjetljive.

Kako bismo sačuvali ruke, ovo su stvari koje treba imati u domaćoj radionici za prvu pomoć.

Ulje od kokosa bogato je masnim kiselinama i tako brže zarastaju ranice. Jednostavno, po potrebi, masirajte ruke uljem od kokosa.

Dobro je i maslinovo ulje. Bogato je antioksidansima i podstiče regeneraciju ćelija. Naročito je djelotvorno ako ga prije nanošenja malo ugrijete.

Avokado je također odličan izbor. Nezasićene masne kiseline i mješavina vitamina A, C, i E podstiču regeneraciju ćelija i štite kožu od utjecaja okoline. Najbolje je jednostavno pomiješati avokado sa malo maslinovog ulja, izmasirati ruke, ostaviti da djeluje kratko i isprati bez upotrebe sapuna.

Ako ruke zahtijevaju dodatnu porciju njege, ulja iz maski za lice mogu biti vrlo korisna. Jednostavno ruke uvečer premažite uljem od kokosa ili maslinovim, stavite pamučne rukavice i ostavi da se ulje upije preko noći.