LifeStyle Naš odabir

Da li ste se nekada zapitali o čemu sanjaju vaši kućni ljubimci?

Ako ste ikad primijetili da se vaš kućni ljubimac trza dok spava – istraživači su otkrili da vaš ljubimac vjerovatno sanja.

Naime, većina sisara ima sličan ciklus spavanja kao i mi, što znači da “fluidno” idu kroz duboko spavanje do stanja u kojem je mozak manje aktivan pa sve do REM (engl. Rapid Eye Movements – brzo pomjeranje oka) faze u kojoj se događaju snovi.

I, vjerovali ili ne – vi igrate glavnu ulogu koja oblikuje snove vašeg ljubimca.

Baš kao i mi, i ljubimci sanjaju o svojoj “porodici”, prijateljima i dnevnim rutinama. Iako će vjerovatno vječno ostati misterija kako čudni njihovi snovi mogu biti, zapravo imamo podatke o tome šta neke životinje sanjaju.

Tokom jednog istraživanja na MIT-u, naučnici su obučili pacove da trče na tzv. točku i pratili su mozak životinje dok bi obavljala taj zadatak te kad bi spavala. Uočili su da su pacovi, u fazi sna, ponavljali istu moždanu aktivnost koja se javljala dok bi trčali, što znači da nismo jedini koji sanjamo zadatke koje obavljamo svakodnevno – porodica, posao, škola…

Jedan od prvih istraživača sna dr. Michel Jouvet proučavao je mačke u njihovoj REM fazi. Mačke su mirne u svim drugim fazama spavanja, ali kad krene REM počnu se trzati, udaraju šapama i ujedaju nepostojeće objekte. Bazirano na ovom ponašanju, dr. Jouvet je zaključio da mačke također sanjaju.

Samo su dvije životinje na svijetu podijelile s ljudima ono što su sanjale.

Koko i Michael bili su dvije gorile koje su postale slavne kada su naučili znakovni jezik. Koko bi, nakon što bi se probudila, često opisivala fantastične događaje, ljude i mjesta. Michael, koji je uhvaćen kada su lovokradice ubile njegovu obitelj, ponekad bi se probudio i pokazivao sljedeće znakove:

Loši ljudi ubijaju gorile.”