Zdravlje&Fitness Naš odabir

Da li je sigurno koristiti tampon tokom noći?

Tampon je taj koji rješava probleme tokom “onih dana u mjesecu”, a da li može da napravi i problem?

Budimo realni, krvarenje od dva do osam dana (zavisno od ciklusa) je veoma iscrpljujuće. Sigurno vam se desilo da se uspavate i ne razmišljajući o tome kada ste posljednji put promijenili tampon. Međutim, da li je sigurno da zaspate s njim?

Kratko rečeno, da, mogli biste da koristite tampon i tokom noći, ali nikako ne duže od osam sati.

Koristite tampon s najmanjom moći upijanja i ograničite trajanje upotrebe na najviše osam sati”, savjetuje Alyssa Dweck, ginekološkinja iz Njujorka. To znači da morate da stavite tampon tik pred spavanje i navijete sat (plus, nikako ne pomijerate alarm ujutru).

Ovo se temelji na uputstvima proizvođača koji savjetuju da se tampona menja na svakih četiri do osam sati. Naravno, ako imate obilna krvarenja, tampon je potrebno mijenjati i češće.

Takođe, tampon može da smanji rizik od bakterijske vaginoze ili infekcije”, kaže ginekolog Peter Rizk.

Što je sa sindromom toksičnog šoka?

Za ovaj sindrom ste verovatno čuli u školi još prije nego što ste dobili prvu menstruaciju. Vjerovatno je bilo istaknuto i na nekom od pakovanja vaših prvih tampona.

Međutim, u slučaju da ne znate šta je ovo, riječ o retkoj bolesti, ozbiljnoj i možda opasnoj po život, koja može biti prouzrokovana oslobađanjem toksina iz bakterija poznatih kao stafilokok aureus ili strep pyogenes”, objašnjava dr Dweck.

Postoje i drugi načini dobijanja ove bolesti, ali najčešće se povezuje sa veoma natopljenim tamponima koji se nose duže vrijeme. Naime, to tamponu daje više vremena za nakupljanje štetnih bakterija, prenosi InStyle.

Sindrom toksičnog stanja je ozbiljna stvar koje treba tako i shvatiti. U slučaju da primijetite neobične simptome koji se ubrzano pojačavaju, poput temperature i osipa, mučnine, povraćanja, bolova u stomaku ili dijareje potražite pomoć ljekara.

“Ali, drage dame, sve dok upotrebljavate uloške, tampone, menstrualne čašice, druge proizvode za ciklus u skladu s njihovim preporučenim smjernicama, rizik od dobijanja ovog sindroma je veoma nizak”, ističe dr Rizk.

Sve u svemu, nije zabranjeno koristiti tampone tokom noći, ali vodite računa o tome da ih zamijenite najkasnije osam sati od stavljanja, prenosi “Ljepotaizdravlje“.