LifeStyle

Angela Merkel se obratila muslimanima: “Dragi naši pandemija nas je sve primorala da se odreknemo nekih običaja…”

Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je poruku povodom mjeseca ramazana, u kojoj je svim pripadnicima muslimanske vjeroispovjesti poželjela da ga provedu u zdravlju i blagostanju.

Merkel je putem Twittera podijelila ramazansku poruku, a njen tekst na arapskom i turskom također je podijelio glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Dragi muslimani, upućujem vam iskren pozdrav povodom početka mjeseca ramazana”, napisala je Merkel, poručivši kako je ramazan vrijeme razmišljanja, vrijeme kada se čovjek okreće drugim ljudima, posebno onima u stanju potrebe.

Podsjetila je kako je aktuelna pandemija koronavirusa vjernicima onemugućila da obavljaju sve ono što je običaj svakog ramazana.

Pandemija koronavirusa nas je ovog puta sve primorala da se odreknemo pojedinih običaja, susreta, vjerskih obreda tokom praznika, koje inače obavljamo zajedno. Ali i u ovakvim vanrednim okolnostima, želim vam da nađete načine življenja svoje vjere i odanosti”, poručila je Merkel.

Kazala je kako se muslimani koji žive u njenoj zemlji, kao i u cijelom svijetu, pripremaju da dočekaju mjesec ramazan pod uvjetima na koje nisu navikli.

Upravo iz tog razloga, želim vam mirno, blagoslovljeno i zdravo razdoblje s vašima porodicama”. poručila je Merkel.