Poznati Naš odabir

Merkel ranije upozoravala na crni scenarij, na pomolu preokret u Njemačkoj, prijeti li im ponovno širenje epidemije?

Povećao se bazni broj reprodukcije koronavirusa R0 u Njemačkoj i sada iznosi 1. Merkel je nedavno izjavila da ako koeficijent transmisije premaši 1, njemački zdravstveni sistem neće moći izdržati pritisak koronavirusa.

Zvanični podaci u Njemačkoj pokazuju da se epidemija virusa korona ponovo ubrzava u vrijeme kada ova zemlja pokušava da oprezno ublaži mjere blokade.

Stopa širenja virusa, koju zvaničnici pažljivo prate, ponovo je dostigla vrijednost 1.0, što znači da jedna zaražena osoba u prosjeku prenese virus na još jednu, navodi se u podacima Instituta “Robert Koh”.

Od sredine aprila stopa širenja zaraze opala je na 0,7, ali je ponovo počela da raste. U međuvremenu, stopa smrtnosti takođe je počela da se povećava iz dana u dan, prenose brojni njemački mediji pisanje evropskih novinskih agencija.

Prema podacima Instituta, stopa smrtnosti je u ovom trenutku 3,8, što je i dalje manje u poređenju sa nekim susjednim zemljama, poput Francuske.

Bazni broj reprodukcije virusa R0, koji nam govori koliko zdravih osoba u prirodnim uvjetima u populaciji bez imuniteta može zaraziti jedna osoba, strogim mjerama može smanjiti ispod 1, što znači da širenje bolesti jenjava.

Njemačka je počela s relaksacijom mjera prije nekoliko dana, a prije toga kancelarka Angela Merkel upozorila je da R0 mora biti ispod 1 te da će se u suprotnome pandemija vratiti, a s tim i stroge restrikcije.

Prije sedam dana, javio je Institut Robert Koch, taj koeficijent u Njemačkoj iznosio je 0,9, a prije dvije sedmice 0,7. Uz povratak restrikcija, Merkel je tada izjavila da ako koeficijent transmisije premaši 1, njemački zdravstveni sistem neće moći izdržati pritisak koronavirusa.

U protekla 24 sata u Njemačkoj je prijavljeno 1.144 novozaraženih, dok je 163 ljudi umrlo od simptoma bolesti COVID-19.

Ukupno je od početka pandemije u Njemačkoj život izgubilo 5.913 osoba.