Ljepota

Nauka kaže da vruća kupka ima iste zdravstvene benefite kao trening!

Ako ste izbjegavali dobru staru kupku ovu lošu naviku morate promijeniti. U stvari, istraživanje kaže da kupanje u vrućoj vodi zapravo stimuliše iste zdravstvene koristi izazvane vježbanjem. Ovo možda sugeriše da bi trebalo više vremena provoditi opuštajući se, a manje vremena vježbajući. Kako to znamo?

Istraživači Nacionalnog centra za sport i vežbanje na Univerzitetu Loughborough u Velikoj Britaniji uradili su istraživanje i uključili 14 muškaraca.

Dodijelili su im sat vremena vožnje biciklom ili kupanje u trajanju od sat vremena (znamo šta bismo izabrali) i zaključili da su oni koji su provodili svoje vreme kupajući se postigli slične zdravstvene koristi kao i oni koji su vježbali.

Dok su biciklisti prirodno sagorijevali više kalorija, zanimljivo je da su kupači u prosjeku sagoreli 140 kalorija – otprilike isto koliko i za 30-minutnu šetnju. Uz to, istraživači kažu da su oni koji su se okupali imali istu poboljšanu sposobnost kontrole šećera u krvi.

“Mnoge kulture zaklinje u blagodeti tople kupke”, rekao je Steve Faulkner, vodeći autor studije, za The Conversation.

“Ali tek nedavno je nauka počela da razume kako pasivno zagrijavanje (za razliku od vrućine i znojenja od vežbanja) poboljšava zdravlje”, objasnio je.

Iako je očigledno potrebno obaviti još istraživanja, čini se da nikada nije bilo boljeg izgovora da se noge dignu i uživa u kadi.