Poznati Naš odabir

Kraljica Elizabeta oborila šest svjetskih rekorda

Najbogatija je kraljica svijeta, a njeno bogatstvo se procjenjuje na 310 miliona funti. Njeno bogatstvo dolazi od dragulja, umetničkih dela i nekretnina.

Britanska kraljica Elizabeta ima 94 godine, zdrava je i vitalna, na prijestolu Ujedinjenog kraljevstva je od februara 1952. godine, a za 68 godina srušila je šest svjetskih rekorda i njeno ime je isto toliko puta upisano u Ginisovoj knjizi rekorda.

Elizabeta II je kraljica koja najduže vlada nekom monarhijom. Najbogatija je kraljica svijeta, a njeno bogatstvo se procjenjuje na 310 miliona funti, prenosi index.hr. Njeno bogatstvo dolazi od dragulja, umjetničkih djela i nekretnina.

Drži rekord i po broju zemalja u kojima je trenutno poglavar države. Elizabeta II, iako nema političku moć, kraljica je u 16 zemalja Komonvelta.

Njeno lice bilo je na novčanicama 35 zemalja sveta. Kraljica Viktorija je bila na novčanicama 21 zemlje, a kralj Džordž V na 19.

Ona je najstarija britanska kraljica u istoriji. Najstariji je monarh na svetu, nakon što je umro kralj Saudijske Arabije Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud.