Zdravlje&Fitness Naš odabir

8 bolesti koje različito utječu na žene i muškarce

Iako muškarci i žene mogu imati iste bolesti sa sličnim simptomima, one na njihovo tijelo mogu različito utjecati. Žene obično osjete više simptoma, dok muškarci trpe ozbiljnije posljedice. Koje su neke od najčešćih saznaj u nastavku..

Gubitak kose

Veća je vjerojatnost da će muškarci izgubiti kosu kada ostare, nego žene. To se događa jer testosteron ima veći utjecaj na njihovu kosu. Testosteron se pretvara u dihidrotestosteron koji kosu čini kraćom i tanjom. Sam gubitak kose kod muškaraca može započeti već u 20-im godinama života, dok kod žena to neće biti uočljivo sve do pedesetih ili šezdesetih godina.

Akne

Žene imaju više akni, pogotovo za vrijeme menstrualnog ciklusa i kasnije za vrijeme menopauze, jer im je razina hormona poremećena. No, oba spola mogu imati akne od djetinjstva do odrasle dobi, iako kod muškaraca to obično traje duže jer proizvode više sebuma, što je masna supstanca odgovorna za akne, prenosi Bright Side.

Multipla skleroza

Multipla skleroza je 2 do 3 puta češća kod žena nego kod muškaraca. Međutim, ozbiljnost i teži slučaj bolesti češći je kod muškaraca nego kod žena. Kada je u pitanju njen progresivni oblik, poznat kao primarno-progresivna multipla skleroza (PPMS), čini se da je broj oboljelih muškaraca veći od oboljelih žena. Osteoporoza Žene imaju 4 puta veću vjerojatnost da će razviti osteoporozu od muškaraca. To je stanje najčešće kod žena starijih od 50 godina, zato što su ženske kosti lakše i tanje, a i zato što žene obično imaju duži životni vijek.

Moždani udar

Žene, s čak 55.000 slučajeva više, doživljavaju moždani udar češće nego muškarci. Zbog toga, svake godine od moždanih udara umre više žena nego muškaraca. Iako muškarci i žene osjećaju iste simptome moždanog udara, žene također mogu osjetiti i neke dodatne, kao što su: otežano disanje, halucinacije, nesvjestica, povraćanje, uznemirenost i štucanje.

Srčani udar

Većina muškaraca i žena koji su preživjeli srčani udar požalili su se na isti osjećaj – težinu koju su usporedili sa “slonom koji sjedi na njihovim prsima.” Međutim, neke žene navele su kako nisu osjetile spomenuti pritisak u prsima. Umjesto toga, one su pritisak osjetile u gornjem dijelu trbuha te su imale vrtoglavicu i kratki dah ili su osjetile nesvjesticu.

Depresija i anksioznost

Žene doživljavaju depresiju i anksioznost češće od muškaraca. To je obično zbog toga što žene doživljavaju stvari koje muškarci uglavnom ne moraju proživljavati, kao na primjer nejednakost u dohocima ili podređeni socijalni status te ostale socio-ekonomske razlike. K tome, žene pogađaju i različite vrste depresije koje muškarci nikada neće doživjeti. Na primjer, nakon trudnoće postoji mogućnost postporođajne depresije ili anksioznosti za vrijeme menstrualnog ciklusa, perimenopauze ili menopauze. Infekcije mokraćnog sustava Infekcije mokraćnog sustava češće su kod žena nego kod muškaraca jer je ženska uretra kraća i bakterije moraju prijeći kraću udaljenost. S druge strane, kod muškaraca je to stanje kompliciranije, jer infekcije često imaju više veze s blokiranim mokraćnim sustavom i nemogućnošću uriniranja, a ne bakterijama.