Ljepota Naš odabir

Greške koje činite tokom kupanja, a koje uništavaju kožu

Tuširanje nije samo jedan od najjedonstavnijih načina održavanja higijene, jer ako se ne kupamo na pravi način, možemo oštetiti kožu tijela.

Ono nije samo puko puštanje vode, nekoliko minuta šaponiranja i ispranja i čisti ste. Nažalost, ne postupamo svi pravilno prema svom tijelu tokom kupanja, zato vam u nastavku pišemo o najčešćim grešakama koje bi trebalo da izbjegnete, ako želite da sačuvate mekoću i elastičnost kože.

1. Prevruća voda predugo
Iako se tuširanje od 15 minuta vrućim tušem ne čini predugo, svakako je jedna od najgorih stvari koje možete napraviti svojoj koži. Vruća voda na vašoj koži može ukloniti nužne lipide i proteine, pa se lakše može upaliti. Osim toga, izvesno je da će vam vruća voda dehidrirati kožu.

2. Pregrubi šamponi
Često koristimo šampone koji su toliko jaki i sa toliko štetnih sastojaka da se mogu uporediti sa deterdžentom za pranje sudova. I upravo takvi šamponi mogu biti razlog za suvoću i svrab kože. Osjećaj vam mora biti čist, a ne nadražen. Pripazite da su šamponi koje koristite bez parabena, alkohola i parfema.

3. Pretjerivanje sa pilinzima
Iako se piling tijela preporučuje s vremena na vrijeme kako biste uklonili odumrle ćelije kože, previše pilinga vam može nanijeti više štete nego koristi. Koža počinje da se peruta, što znači da ste je iziritirali i probili sloj zaštitne barijere kože. Savjetujemo vam da piling tijela praktikujete jednom u 10 dana, poslije čega obavezno ide hidratacija kože, piše ljepotaizdravlje.hr.

4. Pogrešan način depilacije
Bez obzira na dio tijela koji depilirate, važno je da to radite pravilno. Nemojte koristiti brijač sa previše žileta, jedan do dva su dovoljna. Takođe, ne bi trebalo da se brijete u smjeru suprotno od rasta dlake, a primjena pene za brijanje je neizostavna.

5. Brišete se peškirom
Koliko god da možda zvučalo bizarno, brisanje peškirom može izazvati iritaciju na vašoj koži. Peškir može biti grub, pogotovo kada se njime brišete u svim smerovima. Najbolje rješenje je korišćenje kućnog ogrtača odmah nakon tuširanja, od finog materijala koji će upiti vodu i prijati vašoj koži.

(N.N.)