Uncategorized

Kajli Minog slavi 52. rođendan

Australlijska pop zvijezda Kajli Minog (Kylie Minogue) prošla je put od zvijezde tinejdžerskih sapunica do pop kraljice, u više od trideset godina karijere prodala je 80 miliona ploča, preživjela rak dojke i postala gay ikona. Danas, 28. maja slavi 52. rođendan.

Rođena u Melburnu, prkosila je kritičarima koji su prerano otpisali kao “ptičicu cvrkutalicu” i izrasla u jedan od najvećih australijskih kulturnih izvoznih proizvoda i internacionalni seks simbol.

Postala je sastavni dio australijske kulture“, izjavila je svojevremeno autralijska dizajnerica Pola Džoj (Paula Joy).

Bilo joj je samo 11 kada se pojavila u televizijskoj seriji “Skyways”, ali je glumački najpoznatija po zvjezdanoj ulozi Šarlin u popularnoj sapunici “Susjedi” u kojoj je nastupala od 1986. do 1988. godine.

S partnerom iz serije Džejsonom (Jason) Donovanom imala je istovremeno i ljubavnu vezu, koju će Kajli koju godinu kasnije prekinuti zbog harizmatičnog Majkla Hačensa (Micheal Hutchence) iz grupe INXS.

Njeni nastupi prepuni energije i zarazne pop-melodije dobrih vibracija i danas su pobjednička formula.

Zbog svog zalaganja za destigmatizaciju oboljelih od ADIS-a i podrške kampanjama legalizacije istospolnih brakova, Kajli ima odanu i široku publiku LBGT populacije, koja je naziva “ambasadorom univerzalne ljubavi”.

Njen je ljubavni život, međutim, decenijama punio stubove tabloida, od veze s pokojnim Hačensom i Lenijem Kravicom (Lenny Kravitz) do one s francuskim glumceom Oliverom Martinezom.

Pjevačica je bila otvorena i o svojoj borbi s rakom dojke 2005., a nakon izlječenja podizala je svijest o potrebi preventivnih pregleda čak i u tridesetim godinama života.