LifeStyle

Sebija Izetbegović: Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?

U razgovoru za Radio-televiziju Republike Srpske direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović progovorila je o detaljima koji su je pratili u jeku pandemije koronavirusa, politici, SDA, Fadilu Novaliću i Elmedinu Konakoviću.

O nedavnoj aferi “Respiratori” i SDA-ovoj obrani Novalića, i govoru o državnom udaru Izetbegović kaže da joj nije jasno zašto je samo Novalić kriv.

Kad je strah onda način na koji osiguravate aparate nikoga ne zanima, a kad prođe strah onda dođe 100 nekih prigovora, rekla je Izetbegović na pitanje kako objašnjava afere poput one o respiratorima i maskama dodajući da je legalist.

Ipak, smatra da afere koje su “u tijeku” ne treba komentirati prije sudskog epiloga.

Koliko znam neka istraga postoji i mislim da nije uredu komentirati ako ona traje. Neka istraga kaže svoje i neka vlast i zakon pokažu svoje, rekla je Izetbegović te dodala:

Iz SDA nisu branili Novalića, nego im nije jasno zašto nisu u istrazi bili svi. Pratim sve novine, pratim sve. Pogledajte situaciju prije nego optužite, dajte podatke. Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?! Hajdemo svi odgovarati. Nisu moji svi suradnici Bošnjaci, ne bi voljela ni da budu. Moramo biti objektivni u svemu.

O pretresima SIPA-e KCUS-a Sebija Izetbegović je prokomentirala i pretres iz 2016 kao i onaj od prije nekoliko dana.

2016. godine su uzimali dokumentaciju kada se napravilo 105 milijuna KM gubitka. Dolazili su tužitelji, financijska policija i revizori. Sada je prije nekoliko dana došlo dvoje ljudi. Došli su u kabinet, dali su papir na kojem je pisalo da dolaze provjeriti dokumentaciju od 1.3. ove godine kada je počela pandemija. Naravno, nije problem, uputila sam ih u pravni sektor. Bez ikakvih problema, mi smo na raspolaganju. Izuzeli su nekoliko papira. Mi i u krizi funkcioniramo veoma selektivno kada su u pitanju nabavke, rekla je direktorica KCUS-a.

Izetbegović je govorila i o uplati Federalne uprave civilne zaštite, koja je KCUS-u uplatila 900.000 KM.

Klinički centar je dobio uplatu. Sve bolnice su dobile za pomoć od pandemije. Niko ništa nije “češljao” Svi su dobili istu količinu novca, Tuzla, Mostar i mi, rekla je Izetbegović, aludirajući na pisanja medija da su istražitelji SIPA-e i Tužiteljstva BiH pregledali dokumentaciju i prikupljali informacije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u vezi s javnim nabavkama koje su provedene od 1. ožujka.

O svom političkom životu kaže da je oduvijek postojao, a ne samo od prethodnih izbora.

Nisam ni ušla ni izašla ja sam tu, jednostavno tako. U Parlament sam ušla spontano. Pozvali su me na skup žena u Jablanici, bilo je 650 žena, tada smo održale neke govore. Onda se to nastavilo, a kako su me mediji napadali, odlučila sam izaći na izbore. Kada sam izašla uopće nisam znala što je izborna jedinica 11. Pokazala sam svima da ljudi nisu glupi. Ljude ne možete slagati. Shvatite da radite dobre stvari, kaže Izetbegović.