LifeStyle Naš odabir

Kćerka Fikreta Abdića optužena da je ukrala pečate iz ladice načelnika

Tužilaštvo Unsko sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Edine Abdić Pleho (41) zbog krivičnog djela oduzimanja ili uništenja službenog pečata i službenih spisa, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije.

Inače, radi se o zastupnici u Skupštini USK i kćerki Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika Općine Velika Kladuša, a optužnicu je potvrdio Općinski sud u ovome gradu.

Optuženoj se stavlja na teret da je dana 1. aprila 2020. godine, iako nije uposlenica općinskog organa uprave u Velikoj Kladuši niti osoba ovlaštena za čuvanje i upotrebu pečata, otuđila dva službena pečata Općinskog vijeća Velika Kladuša.

Navodi se kako je pečate uzela iz radnog stola u kabinetu općinskog načelnika, te da je to učinila u namjeri da onemogući predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Fikreta Bašića, da ovjeri dokumenta neophodna za rad i funkcionisanje tog zakonodavnog tijela.

U optužnici se dalje navodi kako je optužena bila svjesna da je tim radnjama onemogućila pravilno i blagovremeno vršenje službenih radnji i ovlaštenja Općinskog vijeća, te da je osnovanost optužnice potvrđena saslušanjem svjedoka tokom istrage te analizom pribavljene dokumentacije. Na ovaj način afera “Pečat”, koja je potresala Veliku Kladušu u jeku pandemije korona virusa dobija svoj pravosudni epilog, pišu “Nezavisne“.

Podsjećamo, zbog otuđenje pečata protiv Abdić Pleho krivičnu prijavu je podnio pomenuti Bašić, a ona je ranije izjavila kako je pečate uzela po ovlaštenju općinskog načelnika, odnosno njenog oca, koji u to vrijeme nije boravio u Velikoj Kladuši.

Tada je istakla kako iza ovoga događaja stoje političke snage koje žele destabilizirati izabrane dužnosnike Laburističke stranke, instituciju općinskog načelnika i biračko tijelo te političke partije. Inače, treba reći kako je donedavno vladajuća Laburistička stranka prije nekoliko mjeseci izgubila većinu u Općinskom vijeću Velika Kladuša, kada su četiri poslanika, među kojima i pomenuti Bašić, napustili tu političku partiju i skupa s predstavnicima opozicije oformili novu parlamentarnu većinu.