Porodica Naš odabir

Posvećujete li dovoljno pažnje i vremena djeci

Da li dovoljno vremena posvećujete djeci? Odgovor na ovo pitanje dalo je britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo pet sati sedmično u razgovoru sa djecom. U studiji je učestvovalo 1.000 očeva i majki.

Više od polovine, čija su deca mlađa od 18 godina, reklo je da ne osjeća bliskost sa njima, a 43 posto za to krivi nasljednike, jer previše vremena provode ispred TV i u telefonskim razgovorima. Oni već oko 13. godine počinju da izbjegavaju roditelje, a čak 73 posto ispitanika je priznalo da im se odnos sa djecom mnogo promijenio kada su postali tinejdžeri.

Čak 80 procenata anketiranih je priznalo da je počelo da prati omiljene aktivnosti i hobije svoje djece kako bi ponovo uspostavili bliskost sa njima. Istraživanje je pokazalo da roditelji mjesečno uspjevaju da odvoje samo pet dana za porodicu, 44 posto ispitanika je reklo da je okupljanje familije za stolom odličan način da se na nekoliko sati izbjegne moderna tehnologija, dok se 50 procenata roditelja trudi da podstakne nasljednike da budu otvoreniji i iskreniji prema njima.