Porodica Naš odabir

Simptomi koje u trudnoći ne smijete ignorirati, mogu biti opasni i za majku i za bebu

Period trudnoće je vrijeme velikih promjena kod žene i u fizičkom i u psihičkom smislu. Iako kod većine trudnoća napreduje bez ikakvih problema, nekada se mogu javiti simptomi koji upućuju na ozbiljne komplikacije.

Stoga ukoliko ste trudni i ne osjećate se kako treba trebali biste se obratiti svom ljekaru. Ovo su simptomi na koje trebate obratiti pažnju.

Ako ste trudni manje od 12 sedmica i konstantno vas boli stomak može biti da se radi o vanmateričnoj trudnoći. Oštra bol može upućivati i na spontani pobačaj. Osim toga bol u gornjem dijelu stomaka, oko jetre, može upućivati na preeklampsiju koja se javlja nakon 20. sedmice trudnoće.

Bol u prsima može ukazivati na plućnu emboliju i ne biste ga trebali ignorirati.

Temperatura veća od 38 stepeni bez nekih drugih simptoma obično ukazuje na infekciju koju biste trebali odmah liječiti antibioticima.

Ukoliko stalno povraćate i imate mučnine možete dehidrirati, što je podjednako opasno i za vas i za vaše dijete.

Bolno mokrenje praćeno temperaturom može ukazivati na infekciju urinarnog trakta koja se liječi antibioticima.

Natečena noga, topla na dodir može biti znak venske tromboze. Ako imate ovaj simptom trebali biste odmah nazvati ljekara.

Prve pokrete bebe u stomaku trebali biste osjetiti između 16. i 20. sedmice trudnoće, a nakon 28. sedmice trebali biste osjetiti bar deset pokreta dnevno. Nakon toga ako ne osjećate udarce bebe oko sat vremena nemojte paničiti. Popijte čašu soka, nakon čega bi se beba trebala početi pomjerati, ako se ne pomjera duže vremena obavezno nazovite svog ljekara. Smanjena količina pokreta može biti znak da je beba pod stresom, što se ne smije ignorirati.

Osjećate li žeđ i konstantno mokrenje to može biti znak koji upućuje na zatajenje bubrega što može biti veoma opasno i za majku i za dijete, piše “Klix“.