Zdravlje&Fitness Naš odabir

Promjene koje izaziva menopauza su bolne, ali sa njima se živi

Tokom života, svaka žena se susreće sa prestankom menstrualnog ciklusa. Promjene se osjećaju kako na tijelu, tako i u psihi. Period kada žene ulaze u menopauzu dešava se najčešće između 49. i 52. godine.

Simptomi i tegobe se razlikuju od žene do žene i nemaju sve žene iste simptome. Najčešće se primijete promjene na koži, porast kilograma, smanjen libido, suvoća sluznice, samo su neke od “boljki” ovog novog razdoblja kod žena. Ginekolozi preporučuju da žene redovno odlaze na preglede u ovom periodu života, bar jednom godišnje, ali većina njih savjetuje da se rade i sve laboratorijske pretrage, pregledi kod kardiolog, kao i mjerenje gustine kostiju.

Žene u ovoj dobi često se žale na pojavu valunga, obilnog preznojavanje koje predstavlja veliku neprijatnost za većinu žene.

Shodno godinama, dolazi do promjene imunološkog stanja kod žene. Padom estrogena u organizmu žene, dolazi do brojnih promjena. Najčešće se ovo stanje odražava na psihu. Nesigurnost, nervoza, razdražljivost, strah, neki su od simptoma koje žene osjete tokom menopauze.

Na koži se najčešće u tom periodu javljaju bore, gubi se sjaj i mekoća kože. Ginekolozi često preporučuju terapije hormonima kojima se u velikoj mjeri reguliše cjelokupno stanje u organizmu žene. Iako su mnoge žene skeptične kada se pomenu hormonske terapije, stručnjaci navode kako ne postoji pretjerana opasnost od upotrebe hormonske terapije za koju neki smatraju da je jedan od uzroka karcinoma dojke.