LifeStyle Naš odabir

Kad će prestati pandemija, oglasila se doktorica Gligić

Skok broja zaraženih koronavirusom u Srbiji na početku ljeta iznenadio je i građane, ali i ljekare, koji navode da je ova zaraza pokazala da je izdržljivija nego što se prognoziralo.

Kako za “Alo!” objašnjava dr Ana Gligić, epidemiolog, žena koja je bila šef laboratorije tokom epidemije velikih boginja 1972. godine u Beogradu, koronavirus je pokazao svojstva koja su gotovo ekstremno drugačija u odnosu na druge viruse.

Ipak, kako uvjerava, ukoliko se budemo pridržavali mjera, prvi talas epidemije bi mogao da se završi već za 20 dana.

Dr Gligić navodi da će lijepo vrijeme, odnosno visoke temperature koje se prognoziraju za naredne dane, sigurno usporiti prenošenje virusa, a da je, uprkos naglom rastu inficiranih, epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom.

Kod privatnika test na antitijela 4.120 dinara

Od juče su i privatne laboratorije ušle u sistem testiranja na koronavirus, a kako je „Alo!“ saznao, test na antitijela u tim ustanovama košta 4.120 dinara, dok je za isti test u državnim laboratorijama na lični zahtjev neophodno izdvojiti 1.200 dinara.

– Novi koronavirus je definitivno pokazao da je drugačiji od ostalih. Viruse u laboratoriji uništavamo na 65 stepeni, a ovaj preživljava čak i tu toplotu. Ipak, definitivno ne možemo govoriti o drugom talasu kronavirusa jer ni prvi nije završen, tj. nismo bili u situaciji da više od dvadeset i kusur dana nemamo oboljelih. U toku je drugi vrh epidemije, a ukoliko se budemo pridržavali mjera, on će se završiti vrlo brzo – ističe dr Gligić.

Sagovornica ističe da bi građani morali da imaju na umu da su pored koronavirusa trenutno u opticaju i druge virusne infekcije, uslijed netipično hladnih dana koje smo imali u prethodnom periodu.

 Nakon što je ukinuto vanredno stanje, previše smo se raspojasali na utakmicama i ostalim okupljanjima! Upravo odatle i potiče najviše zaraženih, ali nadam se da će, nakon što se završi trenutni inkubacioni period, iščeznuti i epidemija. Sigurna sam da smo blizu kraja! Svaka pandemija se uvek pre ili kasnije ugasi – kaže dr Gligić.

Dvije nove kovid ambulante u Beogradu

U Beogradu su juče otvorene dvije nove kovid ambulante koje će raditi cijelu noć, jedna u Zemunu u Ulici cara Dušana 176, a druga na Paliluli, u Ulici Čarlija Čaplina 18.
Iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane koji imaju simptome respiratornih infekcija, povišenu temperaturu, bol u grlu i kašalj – da se prvo jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja, gdje će biti pregledani.