Poznati Naš odabir

Hrvatska doktorica iz Italije: “Drugog talasa neće biti”

Nela Sršen, doktorica koja godinama živi i radi u Padovi, rekla je za HRT-ov Studio 4 kako se s ljepšim vremenom i ultraljubičastim zracima usporava širenje virusa.

Istakla je da bi se ljetni period trebao iskoristiti, dok škole ne rade, a i mnogo industrija ne radi preko ljeta.

Često govorimo da je problem u virusu. To nije točno. Problem smo mi. Virus je u nama i virus ide s nama“, dodaje.

Govoreći o tome kako je posljednjih dana čula informacije o drugom talasu, kazala je da joj se čini da neko kao da želi stvarati strah, psihozu i nesigurnost među narodom.

Na pitanje vjeruje li se stručnjacima u Italiji, kazala je da je čula za slučaj Zadra te napomenula da će uskoro biti i takmičenje za Formulu 1.

Svi će biti podvrgnuti brisevima, ma koliko god to koštalo. Shvatili smo i naučili da bilo kakvo okupljanje, bliski kontakti, uvjetuju širenje virusa“, kazala je.

Komentarisala je i rukovanje premijera Hrvatske Andreja Plenkovića s Đokovićem.

Od samog početka nekoliko ljudi je govorilo i davalo informacije. Oni su primali upute od Svjetske zdravstvene organizacije i europske kontrole za bolest. Ako po njihovim procjenama nije bilo indikacije da netko zbog nekog irelevantnog kontakta ne treba ići u izolaciju, tu završava priča. Ne razumijem zašto se virus koristi u predizbornoj kampanji“, kaže Sršen osvrćući se na mišljenja nekih političara da je premijer Andrej Plenković trebao ići u samoizolaciju zbog kontakata na zadarskom turniru.

Za “Glas Istre” je rekla da, ako se budemo ponašali kako treba, drugog talasa neće ni biti.

Mnogo smo do sada naučili, a ovaj virus nije nešto posebno. On je kao i svaki drugi virus, a obično takvi i slični virusi žive oko godinu dana“, rekla je.

Posebno ju je naljutio stav nekih naučnika koji su u zadnje vrijeme tvrdili da nema dokaza da je virus preko ljeta oslabio i koji po njenom mišljenju šire nepotrebnu paniku.

Zašto stvarati teorije zavjere, onima koji tako nešto tvrde mogu samo poslati znanstvene radove koji su objavljeni zadnjih dana i iz kojih se jasno vidi da je virus definitivno oslabio. Za mene su ljudi koji šire nepotrebnu paniku gotovo kao teroristi“, kaže Sršen.