LifeStyle Naš odabir

Otkrijte kako se osjeća vaša mačka na osnovu načina na koji spava

Mačke spavaju u osam položaja, a evo kako da na osnovu sna “pročitate” kako se mačka osjeća.

Čini se da su mačke spremne da utonu u san na bilo kom mjestu i u bilo kom položaju. Ipak, način na koji maca spava dosta govori o tome kako se osjeća.

1. Sklupčana u krug

Ukoliko je maca sklupčana, a rep je oko tijela to je najčešći položaj u kojima spavaju. To obično znači da mačka želi da sačuva temperaturu tijela.

2. Maca u kutiji

Ako se mačka stalno krije i uvlači u kutije i korpe znači da se ne osjeća sigurno i potrebna joj je zaštita. Ovo naročito važi za mace koje se uvlače u tijesne prostore gdje su sklupčane. Razmislite zašto se maca tako osjeća.

3. Na leđima, otkrivenog stomaka

Maca se izvrnula i podigla “sve četiri u vis”. Ona je gazda u kući u kojoj spava.

4. Spava poluotvorenih očiju

Koliko god mačku zvali “kućnim ljubimcem” ona je divlja životinjica koja voli da lovi. Poluotvorene oči i uši koje se povremeno zamrdaju znače da je uvijek na oprezu i da je spremna da u svakom skoči na sumnjiv zvuk. Može da se dogodi da maca spava s jednim okom zatvorenim, drugim otvorenim.

5. Vekna

Ovo je najpoznatija pozicija u kojoj najveći broj mačaka spava. Šape su obično okrenute ka unutra, maca ima zatvorene oči ili žmirka. To znači da ne planira dugo da spava, već samo drijema.

6. Spava na strani

Ovo je apsolutno opuštajuća pozicija za mačku. Ona potpuno uživa.

7. Šapa iznad glave

Često se može vidjeti maca koja jednu šapu drži iznad glave, a ta pozicija, koliko god bila “preslatka”, govori da maci nije udobno i nešto joj smeta.

8. Šipka

Kada im se drijema mačke su spremne da zadrijemaju na bilo kom mjestu, na ivici trosjeda, na grani, šipki, bilo gdje i to je poza kada mace odluče da predahnu.