Poznati Naš odabir

U zemlji bez lijekova i bolnica pobijedila opaku bolest: Prva dama Sirije je žena nevjerovatnog duha!

Asma el Assad prva je dama Sirije i supruga Bashara el Assada.

Asma je rođena u Londonu, 11. avgusta 1975. godine, a njena porodica je porijeklom iz grada Homs u Siriji.

Za razliku od svog supruga, Asma nije odrasla u Siriji. Rođena je u Velikoj Britaniji gdje je i završila fakultet na Kraljevskom koledžu Univerziteta u Londonu, gdje su je prijatelji znali kao Emu.

Otac joj je bio kardiolog, a majka diplomata. Asma je studirala francuski jezik i kasnije radila za “Deutsche bank” u Londonu kao investicioni bankar, sa klijentima iz Evrope i sa Dalekog istoka.

Za svog sadašnjeg supruga, Bashara el Assada, udala se kada je imala 25 godina. Upoznali su se kada je Bashar bio na specijalizaciji iz oftalmologije u Londonu, a ponovno su se sreli 2000. godine. Vjenčali su se u tajnosti godinu dana kasnije, tek nekoliko dana nakon što je njen muž preuzeo funkciju predsjednika nakon smrti svog oca.

Poznata je i pod imenima “pustinjska ruža”, za one koji je doživljavaju kao nježnu i krhku.

Asma je veoma aktivna na društvenim mrežama gdje malo-malo objavljuje fotografije sa djecom, iz posjeta vrtićima ili sličnim ustanovama.

Na društvenim mrežama njen rad prati više od 340.000 ljudi, a o njenoj humanosti govore brojne akcije čiji je pokretač.

Dana 8. avgusta 2018. objavila je da je na hemoterapiji zbog raka dojke, koji je otkriven u ranoj fazi. Uprkos terapiji trudila se da uvijek obiđe porodice stradalih boraca sirijske vojske, sa maramom oko glave.

Na zvaničnoj Facebook stranici Predsjedništva objavljena je fotografija sirijskog predsjednika kako sjedi pored bolničkog kreveta svoje supruge koja prima terapiju, ispod koje piše da je maligni tumor otkriven na vrijeme.

U zemlji bez lijekova i bolnica prva dama je pobjedila opaku bolest. Kada su saznali lijepe vijesti iz predsjedničke palate u Damasku, saopšteno je: “Putovanje je završeno!”

Asma el Assad, uz sve kvalitete koje posjeduje, takođe je i žena neobične ljepote, pored pobjedničkog duha koji nosi u sebi. Sa suprugom Basharom ima troje djece Hafiza, Zeina i Karima.