Zdravlje&Fitness Naš odabir

Žensko lice stari brže od muškog, a razlog je samo jedan

Prije 50. godine žensko lice stari dvostruko brže od muškog, dok taj proces kod žena u dobi između 50 i 60 godina postaje i trostruko brži.

Već znamo kako menopauza u mnogome utječe na žensko zdravlje, prije svega na seksualni život, ali i tjelesne promjene poput naglih promjena raspoloženja koje do menopauze vjerovatno nismo osjećali (ako se ne računa PMS), piše Prvo zdravlje.

A sad je istraživanje provedeno na Univerzitetu u Beču otkrilo još jednu zanimljivost – primjetno ubrzanje pojava bora i opuštanja lica kod žena u pedesetima, prosječnoj dobi u kojoj se javlja menopauza.

Konkretno, ženama u tim godinama oči počinju djelovati manje, nos i uši se produžuju i lice postaje pljosnatije zbog smanjenja udjela masnoće i, očekivano, stanjenja kože.

Smatra se da je glavni uzrok toga gubitak estrogena, hormona koji utječe na proizvodnju kolagena koji je ključan za elastičnost kože.

Naime, razina kolagena tokom prvih pet godina menopauze smanjuje se za otprilike 30 posto.

Nije sve u koži

Naučnici također smatraju da se kosti reapsorbiraju pa jagodice postaju manje izražene i smanjuje se brada.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Physical Anthropology (AJPA) otkrilo je da je sam proces starenja zapravo sličan i kod muškaraca i žena, no ono što je različito jest brzina kojom se odvija, a ona je kod žena rapidnija.

I tri puta brže

Prije 50. godine žensko lice stari dvostruko brže od muškog, dok taj proces kod žena u dobi između 50 i 60 godina postaje i trostruko brži.

Naučnici su analizirali lica 88 muškaraca i žena te ih uporedili u različitim dobnim skupinama.

“Za razliku od muškaraca, proces starenja kod žena ubrzava se u 50-ima”, rekla je Sonja Windhager, voditeljica istraživanja.

Dodala je i kako ta dob može varirati desetak godina gore-dolje ovisno o tome kada žena uđe u menopauzu.

Menopauza određuje izgled vašeg lica više nego vaša stvarna dob”, zaključila je Windhager.