Zdravlje&Fitness Naš odabir

Da li beba može da se zarazi dojenjem ako je majka pozitivna na kovid? Šanse su male, ali…

Majke zaražene korona virusom vjerovatno neće prenijeti infekciju na bebu ako se preduzmu odgovorajuće zdravstvene mjere, pokazalo je istraživanje objavljeno nedavno u časopisu “The Lancet Child & Adolescent Health”.

Naučnici nisu registrovali nijedan prenos virusa u ispitivanju 120 beba i 116 majki pozitivnih na koronu, čak i kada su ih mame dojile i dijelile sobu sa njima, piše “CNN”.

Ipak, preduzete su određene mjere predostrožnosti. Bebe su bile u zatvorenim krevecima, udaljinim šest metara od majki, osim tokom dojenja, a od majki se zahtjevalo da nose hiruške maske dok su pored beba i da se pridržavaju higijenskih mjera vezanih za grudi i ruke.

Istraživanje je obuhvatilo majke i bebe u tri bolnice u Njujorku i trajalo je od 22. marta do 17. maja. Sve bebe uključene u studiju testirane su na kovid-19 preko brisa iz nosa, 24 sati nakon rođenja. Naučnici su nakon toga sproveli dodatne analize.

Od 120 beba, 82 praćene su pet do sedam dana nakon rođenja. Većina – 68 beba, boravilo je u sobi sa majkom, a 64 su dojene. Sedamdeset i devet beba testirano je ponovo, pet do sedam dana nakon prvog testa, a 72 su testirane dvije sedmice po rođenju.

Nijedan rezultat nije bio pozitivan, a bebe nisu pokazivale simptome kovida, saopštila je Dečja bolnica “Weill Cornell Medicine-New York Presbyterian” u Njujorku. Istraživači su napomenuli da u vrijeme istraživanja testovi krvi, stolica i urina beba nisu bili odobreni (ukoliko se beba zarazi u materici, bris iz nosa to ne može da pokaže, rekli su). Kada je higijena i upotreba maski u pitanju, pouzdali su s eu ono što su im majke ispričale.

Trećina majki nije došla na kontrolne analize, a autori studije objasnili su da su vjerovatno razlog tome bili izlazak iz kuće i korišćenje javnog prevoza koji nose određen rizik od zaraze. Istakli su da su potrebne veće studije da bi se dale konačne preporuke.

Podaci o riziku prenošenja kovid-19 tokom trudnoće ili tokom dojenja ograničeni su na mali broj studija” – rekla je vođa istraživanja dr Kristina Salvavtore, šef odeljenja za dječje infektivne bolesti u bolnici u Njujorku, i dodala:

Sohodno tome, smjernice za trudnice i porodilje mogu da varijaju. Nadamo se da će naša studija malo umiriti mame malim rizikom od prenosa kovida na bebe. Međutim, potrebne su veće studije da bismo bolje razumjeli rizike od prenošenja virusa sa majke na dijete.

Smjernice za mame

Studija je potvrdila trenutne smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i Američke akademije za pedijatriju, a grupa pedijatara je svoje savjete ažurirala u srijedu.

U aprilu je Američka akademija za pedijatriju preporučila privremeno odvajanje novorođenčadi od zaraženih majki, na osnovu ograničenih podataka iz Kine gdje su ljekari uvijek odvajali zaražene majke od novorođenčadi nakon rođenja i izlovali ih 14 dana.

Ono što sada znamo jeste da je rizik da se nvoorođenče zarazi tokom porođaja mali kada se preduzmu mjere predostrožnosti” – rekao je autor studije dr Karen Puoplo, direktor Odjeljenja za njegu novorođenčadi u Dječjoj bolnici u Filadelfiji.

Napomenuo je da je rizik u kratkom roku mali ako se preduzimu mjere za kontrolu infekcije za majke bebe, i da je tada zaštita istovetna fizičkom razdvajanju mama i nororođenčadi.

Savjet grupa pedijatara je da se ne izbjegava dojenje iako ima nekoliko studija koje tvrde da su u majčinom mlijeku pronađene čestice virusa, ali da se ne zna da li je taj virus održiv u mlijeku, da li može da utiče na bebu i da li se zaštitna antitijela izlučuju mlijekom.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da su koristi dojenja veće od potencijalnog rizika prenosa kovida-19 sa majke na bebu.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti registrovali su 12, 969 smrtnih slučajeva kovida među trudnicama od 22. januara do 21. jula, 35 žena je preminulo.

Trenutni podaci Američke akademije za pedijatriju pokazuju da je od dva do pet procenata novorođenčadi testirano pozitivno na kovid u prva 24 do 96 sati nakon rođenja, ukoliko je majka bila zaražena.

Iako je časopis “Priroda komunikacije” prošle sedmice objavio da ima jakih dokaza o transmisiji virusa sa trudnice na bebu, naučnici tvrde da je kovid-19 infekcija u materici rijetka, prenosi “Republika“.