Ljepota Naš odabir

Maske promijenile način na koji se žene šminkaju

Zaštitne maske promijenile su način na koji se žene šminkaju, pa su u Italiji restriktivne mjere i zaštita maskama tokom pandemije virusa korona dovele do pada prodaje karmina za 60 odsto. Predviđa se da će na godišnjem nivou prodaja ruževa za usne biti smanjena za 24 odsto, podaci su kompanije “Nilsen”.

Ruž za usne oduvijek je smatran antikriznim oružjem, odnosno što je period ekonomski teži, karmini su se više prodavali, piše italijanski list “Republika”.

To je takozvani karmin indeks, izraz koji je skovao Leonard Lauder iz kompanije “Estee Lauder”, kako bi opisao povećanu prodaju kozmetike i šminke tokom recesije početkom dvijehiljaditih godina.

Zaključak je bio da su žene kupovinom ruževa za usne zamijenile skuplje kupovine koje nisu mogle da priušte, poput haljina i cipela, tokom teškog finansijskog perioda.

Zbog pandemije virusa COVID-19 i zaštite maskama, žene se prilagođavaju novim načinima kupovine, nerijetko putem interneta, i češće se opredjeljuju za kupovinu šminke za oči i lakova za nokte nego karmina, prenosi Tanjug.