Naš odabir Zdravlje&Fitness

Pet stvari na koje žensko intimno područje ne bi smjelo mirisati

Vagina mora imati miris. Ovaj intimni dio tijela prepun je različitih (dobrih) bakterija, a miris svake vagine je drugačiji i unikatan. Kod nekih žena on je jači, ali i dalje je potpuno normalan.

Međutim, neki mirisi mogu ukazivati na zdravstveni problem i ako osjetite bilo koji, vrijeme je da možda posjetite liječnika.

1. Kvasac

Gljivične infekcije ponekad nemaju mirisa, ali ako uočite gust i sirast iscjedak i miris kvasca, to jasno ukazuje na moguću zarazu. U tom slučaju vagina je crvena i svrbi pa je najbolje posjetiti ginekologa koji će prepisati terapiju.

2. Mošus

Ako ste nedavno vježbali ili nosite donje rublje u kojem koža ne može disati, znoj može uzrokovati miris mošusa. On bi trebao nestati nakon što se otuširate, ali svakako je poželjno ne sjediti u znojnim gaćicama.

3. Riba

Kad vagina miriše na ribu, riječ je o simptomu koji upućuje na bakterijsku vaginozu. To je ujedno najčešće vaginalna infekcija kod žena u dobi između 15 i 44 godine. Nastaje kada pH vrijednost vagine naruši prekomjeran razvoj loših bakterija. No, treba znati da nije spolno prenosiva bolest i uglavnom je bezopasna, prenosi “Index“.

4. Metal

Miris metala nije razlog za zabrinutost jer obično ukazuje na to da će žena dobiti menstruaciju. Krv može promijeniti pH vagine i utjecati na njen miris. Potrebno je izbjegavati sapune s mirisom.

5. Trulež

Ovaj miris moguće je osjetiti ako ste zaboravili izvaditi tampon iz vagine. Ako ne možete to učiniti sami, odmah se uputite liječniku jer može izazvati sindrom toksičnog šoka koji može biti opasan po život.