Naš odabir Zdravlje&Fitness

Brzinska dijeta sa kuhanim ili pečenim krompirom: Može, ali kratko

Ovo je jedna od onih brzinskih dijeta koje nijedan nutricionista ne preporučuje, ali ne zabranjuje jer traje samo tri dana i kratkoročno daje rezultat.

Naravno, ovo nikako nije način ishrane koji bi trebalo duže upražnjavati. Zbog kompleksnih ugljenih hidrata od kojih se sastoji, krompir je niskokaloričan, pa u 100 grama kuvanog krompira ima samo 70 kalorija. Ljuska kuvanog krompira sadrži vitamine, minerale i vlakna koja ubrzavaju probavu. Kako ova dijeta daje brz efekat, može da bude odlična motivacija da nastavite sa zdravim režimom ishrane koji će vas dovesti do trajnih rezultata.

Krompir dijetu nemojte držati duže od tri puta po tri dana, a mi vam dajemo dve varijante ove dijete.Jede se isključivo kuvani krompir, bez soli i drugih dodataka. Ako baš ne možete bez soli, koristite sušeno ili sveže začinsko bilje koje će krompiru dati ukus. Dozvoljeno je i vrlo malo sirćeta ili limuna.Ujutru skuvajte kilogram krompira u ljusci, pa ljuštite za svaki obrok potrebnu količinu.

Kada stoji u ljusci, krompir se neće osušiti, a za ručak ili večeru možete ga zagrejati u mikrotalasnoj rerni ili u toploj vodi.

Sa pečenim krompirom – 3 dana

Ako ne volite kuvani, probajte ovu varijantu u kojoj tri dana jedete samo pečeni krompir. Kilogram krompira operite, isecite ga na polovine ili kriške i pecite u rerni dok ne porumene. Ispečene krompire rasporedite u pet obroka i jedite tokom dana, a razmak između obroka treba da bude što ravnomerniji. Krompir nemojte soliti!

Sa krompirom i jogurtom – najduže 6 dana

Prvi dan
Doručkujte 1 kuvani krompir i šolju jogurta, ručajte dva kuvana krompira i šolju jogurta, a večerajte dve šolje jogurta.

Drugi dan
Jutro započnite šoljom jogurta, za ručak pojedite dva kuvana krompira uz šolju jogurta, a uveče uzmite istu količinu kao za ručak.

Treći dan
Poslednjeg dana dijete doručkujte jedan kuvani krompir, ručajte jedan kuvani krompir i šolju jogurta, a večerajte šolju jogurta,piše Žena

Krompir dijeta je idealna kao uvod u promenu načina ishrane

– Krompir dijeta sa jogurtom može da se ponovi dva puta uzastopno i za to vreme možete izgubiti 3 do 5 kilograma i regulisati probavu. Naravno, brzo ćete ih i vratiti ukoliko ne nastavite sa nekim režimom zdrave ishrane, jer dobro znate da se kilogrami ne dobijaju i ne gube preko noći.

POŠTUJTE PRAVILA

Bilo da kuvate ili pečete krompir, ne solite ga
Dnevno popijte 12 čaša vode jer ćete sačuvati osećaj sitosti
Kafu i čaj pijte bez šećera
Alkohol i grickalice su zabranjeni
Brzo hodajte bar pola sata dnevno