LifeStyle Naš odabir

Viviana piše: Kakve su vam misli? Kako se riješiti neraspoloženja? Promijenite fokus!

Uvijek nešto sanjam. Budna, noću. Vjetar sam i teško se vežem, teško pripadam. Obzirom da je ljubav imenica u jednini, smatram da druga strana i nije neophodna, ali mogu da je zamislim. Vozim uvijek sporednim ulicama. Altruista sam. I empatična sam, čak i previše. Prezirem svaki oblik malograđanstva i primitivizma. Volim inteligentne ljude i dobre knjige. I pišem. Za svoju dušu. Za jedno obećanje. I za sve koji me vole.

Viviana.

Vjerujem da se sve što ponovimo više puta, čak i ako ne izgovorimo na glas, uvlači u naš um. Sve u što čvrsto vjerujemo, ponavljamo, izgovaramo – postaje naš fokus. Ono na što smo fokusirani uvjetuje i naše raspoloženje, odnosno naše osjećaje.

Ako se konstatno prisjećate nečeg iz prošlosti, nesvjesno proživljavate opet iste trenutke, čak možda još intenzivnije. To postaje vaš fokus. To uvjetuje vaše raspoloženje. To dovodi do stagnacije, letargije, nezadovoljstva.

Zbog čega?

Zapitajte se danas: Zbog čega se prisjećam nekih trenutaka?! Zašto ih izgovaram sa jakim emotivnim intenzitetom, pa isti postaju moj fokus i uvjetuju moje raspoloženje? Zašto gradim visoke zidove destruktivnih emocija? Da li će me ti zidovi sačuvati od novih razočarenja?

Ma neće.

Rješenje?!

Osvijestit ću situaciju koja mi krade energiju. Ne dam je.

Dat ću svoj maksimum da ostvarim druge ciljeve, u koje vjerujem. Ponavljat ću ih glasno, svaki dan. Odredit’ ću im rok za ispunjenje.

Pazite, rok mora biti bliska budućnost, naredni mjesec – dva.

I ostvarit’ ću ih jer znam da će oni ispuniti moju najvišu vrijednost.

Međutim, itekako sam svjesna da će doći i dani kada se neću osjećati najbolje, kada ću možda biti i obeshrabrena, ili će se u moje misli uvući slutnje i sumnje da uspjeti neću, ali… Obećavam da ni tada neću odustati od davanja maksimuma za ostvarenje onog u šta vjerujem. Onoga što će moju sadašnjost učiniti ljepšom, a budućnost mudrijom i sigurnijom.

Zato, dragi moji, zapamtite sljedeće:

Da biste u svoj um uvukli pozitivne emocije, izgovarajte pozitivne rečenice, svaki dan. Odredite nove ciljeve – možda baš ono što ste godinama odlagali?! Ja jesam.

Ako vam je teško, za početak odredite neke jednostavnije ciljeve. Naprimjer, počnite trenirati. Zašto? Recept za širenje dobre energije, oslobađanje stresa i bijesa, savršeno zategnuto tijelo i bistar um, zar treba još neki motiv?

Ako vam je i to previše, hajde da probamo nešto još jednostavnije. Možete li svako jutro ustati bar 15 minuta ranije, srediti se i našminkati, birati štikle umjesto ravne obuće (kako to inače ne radite, sigurno 80% žena)… Samo pokušajte, pa ćete vidjeti kako je lijep osjećaj. Prestat’ će da vas nervira i ona mlađa kolegica što se inače sređuje; kolega će vam udijeliti kompliment; a možda ćete baš nekome biti inspiracija da sutra postupi isto.

Ključno je da ćete biti zadovoljni, da će vašim umom vladati pozitivne emocije, prije svega jer ste ostvarili ono što ste odredili, a potom i jer ispunjenje vašeg cilja donosi lijepe reakcije okoline. Sigurno nećete, bar taj dan, dopustiti da neki prošli trenuci vladaju vašim umom i uvjetuju vaše raspoloženje, da upravljaju vašim osjećajima. Jer će vam fokus biti na lijepom, na ispunjenom cilju, na komplimentu, na porastu samopouzdanja.

Volite sebe jer ljubav prema sebi i briga o sebi ključni je sastojak za ispunjen život. Tek kada počnete brinuti o sebi na pravi način, možete govoriti o brizi, al i o ljubavi prema drugima.

Fokusirajte se na lijepo. I vjerujte…