Dom&Putovanja Naš odabir

Laka priprema, a prste da poližeš: Za ručak pripremite punjene tikvice u paradajz sosu!

Tikvice

Za današnji ručak možete pripremiti punjene tikvice s mesom. Priprema ovog jela neće vam oduzeti mnogo vremena, a okus će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Možete ih služiti s rižom ili nekim mliječnim sosom, kao i sezonskom salatom.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog jela su:

– 4 tikvice
– 300 grama faširanog mesa-
– glavica luka
– 300 mililitara paradajz sosa
– dvije kašike riže

– malo soli
– malo mješavine začina
– biber
– jedan krompir
– paradajz
– malo peršuna

Način pripreme:

Tikvice dobro operite. Isjecite ih ili na krugove ili popola. Ukoliko se odlučite za krugove, neka budu debljine do tri centimetra.

U posudi pripremite fil za punjenje tikvica. Stavite meso, dodajte rižu, sitno isjeckanu glavicu luka, izrendanu mrkvu, sitno isjeckani paradajz i izrendani luk. Začinite po želji. Fil propržite na ulju nekih 15-ak minuta.

Punite tikvice i redajte ih u tepsiju.

U paradajz sos nasjeckajte sitno bijeli luk i malo peršuna. Sosom prelijte tikvice i stavite da se peku. Služite uz kuhanu rižu i sezonsku salatu.