Naš odabir Zdravlje&Fitness

Naučnici dokazali da ova stvar smiruje muškarce, ali kod žena izaziva opaku psihičku bolest

Kanabis je složena droga koja izaziva različite vrste anksioznosti kod ljudi koji je koriste.

Neki se zbog kanabisa osjećaju opuštenije, drugi navode da to može da izazove pojačanu paranoju i nemir. Istraživanje nam govori da se ove razlike mogu povezati sa raznim faktorima, poput doze ili vrste kanabisa koja se koristi.

Naučna istraživanja proučavaju da li kanabis izaziva ili ublažava anksioznost – biološki se*s. Prema novoj studiji Univerziteta Džon Hopkins, žene češće, u odnosu na muški dio populacije, imaju simptome povezane sa anksioznošću zbog povremene upotrebe kanabisa.

U naučnim studijama učesnici su dobijali ili kanabis ili placebo (kanabis sa uklonjenim kanabinoidima) koji su se mogli udisati isparivačem ili jesti u kolačima.

Učesnici su takođe dobili različite doze Thc-a, glavnog kanabinoida u biljci, sa dozama između 5 i 25 miligrama.

Svi učesnici koji nisu imali placebo imali su porast srčane frekvencije, subjektivne efekte i koncentraciju kanabinoida u krvi i postigli su lošiji rezultat na kognitivnim i psihomotornim performansama.

Ali čak i poslije kontrole tjelesne težine i koncentracije kanabinoida u krvi, pronađena je jedna značajna razlika između muškaraca i žena.

Kod žena su ocjene za osjećaj „anksioznosti – nervoze”, „nemira” i „ubrzanog rada srca” bile znatno veće.

Autori studije ističu da ovakvi nalazi sugerišu da žene koje povremeno koriste kanabis mogu češće imati simptome povezane sa anksioznošću kada koriste kanabis.

Iako nije poznato da li bi te fluktuacije hormona promijenile efekte kanabisa, studije su otkrile da hormoni mogu uticati na efekte drugih psihoaktivnih supstanci, poput kokaina.

U ovoj studiji korišćen je jedan soj kanabisa koji je obezbjedio Nacionalni institut za zloupotrebu droga (NIDA).

Razni sojevi su pokazali različit potencijal za stvaranje anksioznosti u prethodnim studijama.

Kanabis koji proizvodi NIDA razlikuje se od onog koji je dostupan na legalnim tržištima kanabisa.