Ljubav&Veze Naš odabir

Sedam nevjerovatnih načina na koje ljubav mijenja naš mozak

Kad se zaljubimo, često pomislimo na čuda koja se dešavaju u našem srcu i našoj duši. Ali, rijetko kada pomislimo kakve se promjene događaju u našem mozgu. Naučnici tvrde da ljubav mijenja način na koji razmišljamo.

Evo koje promene se događaju u našem mozgu kad izgubimo glavu za nekim.

1. Osjećate se kao zavisnik

Ljubav je kao droga, to vam je vjerovatno odavno poznato. Pri samoj pomisli na voljenu osobu preplavljuje nas euforija, što se događa i zavisnicima kada uzmu narkotike. Naravno, zaljubljivanje je mnogo prikladnije i izaziva zdravu zavisnost, ali budimo iskreni – kad se zaljubimo, postajemo zavisnici (od druge osobe).

2. Počinjete da razmišljate u množini

Više nije samo “ja, ja i ja”. Sada razmišljate u množini i vaš mozak se uopšte ne muči da se “prešalta” sa “ja” na “mi”. Od rođenja smo povezani sa majkama i, na iznenađenje naučnika, ova veza se transformiše i mijenja svaki put kad se zaljubimo. Naime, veza koju imamo sa “drugom polovinom” ili djetetom je mnogo snažnija od veze koju imamo sa majkom.

3. Postajete mudriji

Zaljubljivanje je dobro za naše srce, ali i za naše mentalno zdravlje. Kod zaljubljenih osoba registrovan je viši nivo dopamina koji je u vezi sa zadovoljstvom i euforijom. Pored toga, studije pokazuju da ljudi koji su u pozitivnim, zdravim vezama žive duže, srećniji su, mudriji i imaju bolje mentalno zdravlje.

4. Shvatate važnost podrške

Jedna od najvećih prednosti zaljubljivanja je što ćete naučiti kako da se oslonite na drugu osobu i kako da se ona oslanja na vas u teškim životnim situacijama. Izgradnja povjerenja u vezi je presudna, a vaš mozak vam u tome i te kako pomaže.

S druge strane, naučno je dokazano da kada se zaljubimo naš frontalni korteks – dio mozga zadužen za rasuđivanje – počinje da se isključuje. Kad smo zaljubljeni, manje je vjerovatno da ćemo biti kritični ili skeptični prema osobi do koje nam je stalo, pišu “Nezavisne“.

5. Zaboravljate na stres

Leptirići u stomaku mogu da se pretvore u reptile svaki put kad nas dodirne osoba u koju smo zaljubljeni. U zdravim, stabilnim vezama držanje partnera za ruku dovoljno je da eliminišete stres, snizite krvni pritisak, ublažite fizički bol i popravite zdravlje. Zdrava, ohrabrujuća veza zapravo poboljšava naše fizičke funkcije i pozitivno utiče na rad mozga.

6. Blistate, ali stvarno

Ako ste se ikada zapitali šta je ključ dugovječnosti veze, nauka je ponudila odgovor. U studiji koja je procjenjivala parove koji su sebe definisali kao “ludo zaljubljene”, naučnici su otkrili da su im centri za nagrađivanje u mozgu zasvijetlili tek kada su ugledali fotografije voljene osobe.

U centru za stres istraživači su otkrili smanjenje aktivnosti osvjetljenja. Želimo vam da centri u vašem mozgu što duže svijetle, jer ćete tako i vi duže blistati – i pojedinačno i u paru!

7. Osjećate sigurnost

Slično vezama koje se stvaraju između majke i bebe, i u emotivnim vezama stvara se osjećaj sigurnosti između partnera. Kako starimo i mijenjamo se, tako naše tijelo pamti moždane cikluse i faze kroz koje smo prošli u mladosti, pa kad se osjetimo iznova povezanim sa osjećajem kad smo bili beba, preplavljuju nas sigurnost i zadovoljstvo.

Istraživanje je takođe pokazalo da kada osjećamo ljubav prema nekome to isključuje dio našeg mozga koji kontroliše strah i negativne emocije.