Naš odabir Poznati

Razvrat i ludilo najveće boginje Holivuda: Muškarci su joj jeli iz ruke-o njenom bludu i dan danas se priča

Smatrana za jednu od najljepših žena svijeta, u kombinaciji sa brojnim ljubavnim aferama i glamuroznim životom koji je vodila, još za života je postala sinonim sa filmsku divu – talentovanu, hirovitu i skandaloznu, piše “Istorijskizabavnik“.

Ava Lavinija Gardner bila je američka glumica koja je četrdesetih i pedesetih godina 20. vijeka žarila je i palila holivudskom scenom. Karijeru je počela 1941. godine, da bi za vrlo kratko vrijeme postala zvijezda blokbastera poput “Noći iguana”, “Bosonoga kontesa”, “Snegovi Kilimandžara”…

Američki filmski institut ju je proglasio za jednu od najvećih glumica prošlog vijeka, a sve vrijeme njenog burnog života skandali koji su je pratili privlačili su pažnju javnosti isto, ako ne i više, od njenih uloga na velikom platnu.

Zavodnica je rođena!

Mlada zelenooka ljepotica punih, senzualnih usana i sa jakim južnjačkim naglaskom imala je 18 godina kada se prvi put pojavila na filmu. Em-Dži-Em studio joj je ponudio standardni ugovor, pa je Ava napustila koledž i došla u Holivud.

Ubrzo pošto je stigla u Los Anđeles Ava je upoznala Em-Dži-Emovog glumca Mikija Runija. Vjenčali su se već 1942. godine u Balardu u Kaliforniji. Razveli su se već 1943. uglavnom zbog Runijevog raskalašnog načina života.

Runi se kasnije hvalio kako im je se*sualni život bio sjajan i kako je Ava bila dobra u krevetu. Kada je to čula Ava mu je duhovito odgovorila: “Pa, on je možda i uživao u se*su, ali nebesa znaju da ja nisam uživala”.

Do 1946. godine, Ava je snimila nekoliko filmova, ali je tek poslije uloge u filmu “Ubice” sa Bertom Lankasterom postala poznata kao filmska zvijezda i se*s-simbol. U tom periodu kratko, nepunih godinu dana, bila je u braku sa džez muzičarem Arti Šouom, ali je i ta veza okončana razvodom.

Lekciju iz prvog braka Ava je dobro naučila, a Runijev način života izgleda da se svidio i njoj. Negdje u to vrijeme, nestaje tiha i pomalo sramežljiva djevojka sa juga i – femme fatale je rođena!

Frenk Sinatra zbog nje je umalo izgubio sve

Treći i posljednji put Ava Gardner bila je u braku sa pjevačem i glumcem Frenkom Sinatrom. Sinatra je napustio suprugu Nensi zbog Ave i njihov brak bio je udarna vijest u novinama tog vremena.

Sinatru su osuđivali što je napustio svoju “dobru ženu” zbog “lake ženske”. To se odrazilo i na njegovu karijeru, dok je za Avu to bio uspjeh – njen imidž zavodnice i se*s-simbola je ustoličen za sva vremena.

Brak sa Sinatrom bio je buran – oboje bili opsesivno ljubomorni, svađali su se i mirili, burno razilazili i strastveno vraćali jedno drugom.

– Bili smo sjajni u krevetu. Problemi su obično počinjali već na putu do kupatila – govorila je Ava o vezi sa Sinatrom.

Kada je saznala da je trudna, odlučila je da karijeru stavi ispred majčinstva i abortirala.

– Nismo mogli da se brinemo ni za sebe, a kako bismo onda za djecu – pravdala se kasnije.

O ovome, Ava je pričala i mnogo godina poslije. Tvrdila je da je uvijek željela djecu, ali i da – to jednostavno nije bio trenutak.

– Da sam odlučila da rodim dijete, plata bi mi bila dosta manja. Pa, od čega bih živjela? Frenk je u to vrijeme bio bez novca, a ja sam imala brojne dogovorene filmove – rekla je jednom prilikom.

Ava Gardner i Ernest Hemingvej – prijateljstvo poroka i depresije

Nakon svih skadala, ali i zvijezdanog uspeha koji su oboje doživjeli sredinom 50-ih, Ava Gardner i Fren Sinatra razveli su se 1957. nakon 6 godina braka, a glumica je odlučila da počne novi život u Španiji.

U Španiji Ava Gardner upoznaje slavnog književnika Ernesta Hemingveja. Hemingvej, koji je iza sebe imao četiri braka, momentalno se zaljubljuje u Avu.

Sa druge strane, glumica se divila njegovom talentu, ali priča kaže da nikada nisu prekoračili granicu prijateljstva. Tada je zavoljela i špansku koridu, a naročito toreadore. Hemingvej ju je upoznao sa matadorom Luisom Migelom Dominginom, sa kojim je Ava imala strasnu vezu.

Miguel je bio očaran Avom i poželio je da se njome oženi nakon samo mjesec dana poznanstva. Čak se i Hemfri Bogart ironično zapitao kako je moguće da milion žena sanja o Sinatri, a Ava luduje za “tipom u baletankama”.

– Bilo je to nekakvo ludilo – kasnije je govorila o ovom vremenu.

No, i ta je ljubav imala rok trajanja, a jedini konstantni muškarac u Avinom životu ostaće upravo Hemingvej sa kojim su je, osim slave, povezivali i brojni poroci kojima su oboje bili skloni, kao i stalna broba sa depresijom.

Ava je izgubila svog velikog prijatelja 2. jula 1961, kada je slavni pisac izvršio samoubistvo.

“S ljubavlju, Frensis”

Umorna od skitnje, glumica se 1968. preselila u London. Povremeno je snimala filmove, ali nikada više nije uspjela da vrati staru slavu.

– Željela bih da doživim 150 godina, i to sa cigaretom u jednoj i sa čašom viskija u drugoj ruci – izjavila je Ava.

Ipak, godine neurednog života polako su je stizale… Mnogo je pušila i uslijed toga obolela od enfizema, kao i od poremećaja imunog sistema. Poslije dva moždana udara 1986. uslijed kojih je ostala djelimično paralisana i vezana za krevet Ava Gardner umire od upale pluća 25. januara 1990. u 67. godini života.

Posljednje riječi Ave Gardner upućene služavki Karmen bile su: “Jako sam umorna!”.

Iako su joj materijalne mogućnosti omogućavale da plati sebi liječenje posljednjih godina o njoj je brinuo Frenk Sinatra koji je godišnje plaćao 250.000 dolara medicinske pomoći.

Kada je stigla vijest da je Ava Gardner umrla jedna od Sinatrinih kćerki ga je zatekla u sobi na podu uplakanog i nijemog. Na glumičinoj sahrani jedna crna limuzina parkirala se iza kolone od petsto ožalošćenih.

Niko nije izašao iz kola. Pretpostavlja da je to zapravo bio Frenk Sinatra. Buket na Avinom grobu je imao jednostavnu poruku: “S ljubavlju, Frensis”.