Dom&Putovanja Naš odabir

Zbog zdravlja: Iz kuće odmah bacite ovih 10 predmeta

Jasno da ne želite da bacite prekrasni stari kaput vaše majke, ali cipele koje nosite već godinama na trening sigurno možete. Sigurno možete pripaziti na to koliko su vam stare četkice za zube i od čega daske za rezanje koje koristite.

1. Plastične posude za hranu

Pregledajte sve posude od čiste plastike koje imate, a da na njima stoji oznaka 7 ili “PC”, što označava polikarbonat. “Radi se o posudama koje mogu sadržati BPA (materiju koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa). Danas se ta materija izbjegava u proizvodnji posuda, ali one stare ih još mogu sadržati”, tvrdi Sonia Lunder, analitičarka za Environmental Working Group, koja se uvijek zalaže za odbacivanje starih predmeta.

2. Osvježivač vazduha

Iako se neki proizvođači hvale kako ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osvježivači i dalje sadrže hemikalije koje u velikoj dozi mogu da imaju negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

“Ovi proizvodi su nešto poput mirisnih kemikalija koje raspršujete po kući” kaže Lander, koja se zalaže za prevenciju problema, a to je uvijek čista kuća i rješavanje stvari koje uzrokuju neugodan miris.

3. Zaliha omiljenih napitaka

Ako do danas to nijeste učinili, trebalo bi da razmislite o promjeni navika, posebno ako pokušavate da izgubite višak kilograma. Studija, o kojoj se dosta govorilo, objavljena u magazinu Nature ukazuje na to da određeni zaslađivači iz gaziranih sokova mogu da poremete ravnotežu bakterija u crijevima koje su vrlo važne za zdravlje cijelog organizma.

4. Stare cipele

Ako govorimo o obući za trčanje, ona bi trebala da se mijenja nakon svakih 500 kilometra, kaže dr. Jason Karp, autor knjige “Trčanje za žene”. Naime, kad se cipele istroše nisu više dobra podloga za nogu pa se svo opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive što znači da postoje veće šanse za povredu. piše ordinacija.hr.

5. Stara četkica za zube

Klice i bakterije se lako mogu prenijeti s četkice za zube u usta. Nepropisno čuvana četkica se može začas pretvoriti u skladište malih napasti. Kako biste spriječili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u “fit formi”. “Četkice za zube koje su istrošene ili izlizane ne mogu djelotvorno ukloniti plak, a to je ključno za održavanje zubi i desni zdravima”, tvrdi stomatološkinja Sebastiana Sprinmann za Daily Press. Po pravilu četkica za zube treba da se mijenja svaka tri do četiri mjeseca.

6. Bacite staru odjeću

Jeste li znali da svakodnevno “kopanje” po ormaru prije posla ili škole dovodi do anksioznosti? Ako želite da izbjegnete ovaj problem, očistite ormar od svih starih stvari koje nijeste nosili barem godinu dana.

7. Maskara

Svi znamo da se maskara osuši nakon par mjeseci, ali vjerojatno odlažete kupovinu nove jer one mogu biti jako skupe. No, vrijeme da odvojite novac jer se na njoj mogu nakupljati razne bakterije koje mogu prouzrokovati crvenilo oka, infekcije ili ozbiljnije probleme.

8. Ostaci hrane

Kad je obrok gotov, sve ostatke koje ne namjeravate da bacite spremite u posude i u frižider. Ukoliko bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za smeće ima poklopac.

9. Kuhinjski sunđer

Studije stalno ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjskog sunđera. Stručnjaci savjetuju da se za pranje suđa koriste krpice koje se nakon korištenja mogu oprati zajedno sa dugim vešom.

10. Plastične daske za rezanje

Rezanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te prostore i nesmetano rastu, teško ih se riješiti. Kako biste izbjegli zdravstvene probleme, stručnjaci savjetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja djeluje antimikrobno. U prevodu, ako bakterije uđu u pukotine na dasci, umjesto da se šire one će umrijeti.