LifeStyle Naš odabir

Nikada ne biste pogodili koliko ova žena ima godina: Izgleda kao starica, a možda je mlađa i od vas!

Tifani Vedekind iz Ohaja ima progeriju, rijedak sindrom ubrzanog starenja, koji obično ubija ljude na pragu života, između 13. i 20. godine.

Ali, Tifani ima 43 godine i ljekari je zbog toga nazivaju medicinskim čudom, jer je najstarija osoba u historiji čovječanstva koja je uspjela da, uprkos progeriji, načne petu deceniju života.

Osim ubrzanog starenja, Tifani je i izrazito niska (134 cm), ima uže lice, usku donju vilicu i tanke usne.

Tokom odrastanja shvatila sam da se razvijam drugačije od ostalih djevojaka sa kojima sam se družila. To nije utjecalo na mene, jer sam mogla da radim sve što želim. Ali, kada sam u ranim dvadesetim godinama izgubila zube i kada je kosa počela da mi opada moj doktor se zabrinuo. Međutim, za progeriju smo saznali tek kad je moj brat želio da dobije dijete, pa je otišao na genetsko testiranje” – ispričala je Tifani.

Sindrom ubrzanog starenja dijagnostikovan joj je u kasnim dvadesetim godinama života, što znači da je pola života živjela s ovim sindromom potpuno nesvjesna. Ona i njen brat Čad dobili su dijagnozu u isto vrijeme, prije otprilike 15 godina i saznali da su to stanje naslijedili od majke. Čad je, nažalost, preminuo 2012. kada je imao 39 godina.

Za razliku od većine koji pate od ekstremnih kardiovaskularnih i koštanih problema, Tifani još može samostalno da živi bez ozbiljnih dodatnih zdravstvenih problema. Tvrdi, međutim, da je na meti nepristojnih ljudi koji neprikladno komentarišu njenu visinu i izgled, prenosi “Avaz“.

Ona je nedavno počela da uzima lijek Lornafarnib, za koji se smatra da usporava proces starenja i na korak je od toga da bude odobren kao prvi lijek protiv progerije.

Oduvijek sam bila vrlo aktivna, vozim bicikl, bavim se jogom i pokušavam da ostanem jaka. Također, mislim da je čovjek ono što jede, pa se hranim zdravo i trudim se da poštujem svoje tijelo. Živim punim plućima dokle god mogu, jer znam koliko život može da bude kratak. Stalno razmišljam da mi je svaki dan posljednji, pa se trudim da uživam u svakom danu koji dočekam živa” – kaže Tifani.