Dom&Putovanja Naš odabir

Jeftino je, ne boli vas glava, ovako ćete osušiti veš 3 puta brže: Poslije ovoga ništa neće biti isto

Kada peremo odjeću, većina nas jednostavno slijedi uputstva sa kutija praška za veš i neke ustaljenje navike, no uprkos tome neretko se desi da veš iz mašine ne izađe savršeno čist i mirišljav. Zašto je to tako?

Odgovor na to dala je Šenon Luš, australijski guru za kućne poslove, koja savjetuje da prije svega obratite pažnju na to koliko praška u stvari stavljate.

Suprotno popularnom mišljenju da više praška znači i čistiji veš, ona tvrdi da je ključ zapravo u manjoj količini praška!

“Deterdžent je proizvod na bazi masti, prevelika količina može ostaviti tragove, i ne samo to – veš nakon takvog pranja može i brže da se zaprlja”, ističe ovaj ekspert za čišćenje.

Znate zašto vaši peškiri postaju neprijatni i tvrdi poslije pranja? Zato što se koristili previše deterdženta na bazi masti, koji se lijepi za tkaninu i sušenjem se zagrijeva. Uporediću to sa maslacem u vrelom tiganju – on se istopi , ali kada se ohladi ponovo se stvrdne. Tako je i sa peškirom – oni izađu iz mašine lijepi i paperjasti, ali dan kasnije ponovo su ofucani i grubi” , ističe Šenon.

Ona je otkrila i pravilo za količinu praška koja vam je potrebna: ako se u vašu mašinu deterdžent sipa u pregradu sa prednje strane dovoljno je da stavite tek osminu preporučene doze! Kod mašina koje se pune odozgo potrebno je staviti četvrtinu doze napisane na kutiji!

Šenon je takođe otkrila i četiri najbolja saveta za pranje veša!

1. U svako pranje dodajte dvije kašike sode bikarbone i dvije kašike bijelog sirćeta

2. Preskočite upotrebu omekšivača

3. Upotrebite manje praška nego što stoji na kutiji

4. Ako imate mašinu za sušenje, zajedno sa gomilom veša stavite i jednu čistu pamučnu krpu

Sirće za najbolje rezultate

Za najbolje rezultate prilikom pranja, ne preskačite korak 1! Uvijek dodajte dvije kašike sode bikarbone i dvije kašike belog sirćeta – Šenon tvrdi da će to omekšati veš, da ne ostavlja miris i da čini da se mokra odjeća osuši tri puta brže, piše “Blic“.